Suđenje Milenkoviću za ratni zločin: Odbrana poziva Kurtija za svedoka 1Printskrin Radio KiM/Jutjub

U slučaju protiv Dragiše Milenkovića iz Kišnice pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini tužilac i odbrana su izneli uvodne reči. Optuženi Milenković koga tužilaštvo tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva ponovio je da nije kriv za dela koja mu se stavljaju na teret.

Tužilac specijalnog tužilaštva Ade Demaj je, tokom iznošenja uvodnih reči, naveo delove optužnice.

„Krivično delo sa umišljajem“

On je kazao da je Milenković tokom obavljanja službene dužnosti, kao čuvar u zatvoru u Prištini (ogranak Lipljan), tokom rata na Kosovu 1998 – 1999. godine u zatvoru Lipljan u saizvršilaštvu sa drugim zatvorskim službenicima, Ljubomirom Čimburovićem, bivšim direktorom Okružnog zatvora u Prištini, Predragom Bradićem i Milivojem Ivićem, bivšim zatvorskim čuvarima, “sistematski maltretirao zatvorenike Albance, mučeći ih raznim alatima kao što su: gumeni štapovi, metalne šipke, električni kablovi, vodovodne cevi, udarci nogama i rukama, sve do prebijanja, nanošenja telesnih povreda”.

Žrtve su, naveo je tužilac, pretrpele i psihičko nasilje.

On je istakao da je optužnica potkrepljena materijalnim dokazima i da potvrđuje inkriminišuće radnje.

„Ubeđen da će se potvrditi svi navodi iz optužnice. Kivično delo koje je izvršio osumnjičeni je izvršeno sa umišljajem. Optuženi je postupio u suprotnosti sa lokalnim zakonima rata i međunarodnom Ženevskom konvencijom“, rekao je tužilac i od suda zatražio „pravično suđenje“.

Odbrana: Šta su čekali 24 godine?

U uvodnom obraćanju advokata odbrane, Živojin Jokanović je kazao da ne smatra da je adekvatna pravna kvalifikacija radnje koja se njihovom branjeniku stavlja na teret.

„Da bi postojalo krivično delo o kojem raspravljamo, trebamo poći od činjenice da je on u vreme ratnih zbivanja bio u statusu službenog lica pri Ministarstvu pravde. Ministarstvo pravde i sudovi vrišili su nadzor nad obe institucije, a to su tada istražni zatvor i institucije za izdržavanje izrečenih kazni. Ako analiziramo šta je bio obim njegovog posla, njegova dužnost, za koju tužilac kaže da je zloupotrebio, prekoračio i tako dalje – on je bio pre i u toku kritičnog perioda čuvar u zatvoru“, kazao je on.

Za diskusiju je, dodao je, najvažnije da li se danas sa dovoljno argumenata mogu utvrditi najbanalnije stvari i da li je Milenković disciplinski kažnjavan.

„Možemo li sa sigurnošću utvriditi kada je i gde, u kojoj jedinici vršio svoju dužnost? Sigurno ne, tako da samo znamo da su neki iz zatvora Priština prebacivani u Lipljan, ali kada, u kom periodu, zbog čega… Pošto se pojavio veći broj izmeštenih lica sa izdržavanja kazne iz KP Doma Dubrava i onda se pokazala potreba da se obezbedi veći broj čuvara u lipljanskoj jedinici, sve i da je došlo do zloupotrebe službenog položaja, ako ga i dokažemo u šta dosta sumnjam, postavlja se pitanje odakle mu atriubut ratni“, kazao je on.

Čuvari zatvora, ističe, nisu učestovovali u ratnim formacijama, nisu činili ništa drugo osim što su, kako-tako, zbrinjavali, čuvali, obezbeđivali lica koja su bila pod istragom ili osuđena na neke pravnosnažne ili nepravosnažne kazne.

„U ulozi optuženog Dragiše mogao je biti bilo koji čuvar. Kada to kažem, nije to nepoverenje prema oštećenima, ali jedna dilema koja se kod mene javlja jeste u tome šta su čekali 24 godine? Objektivno se postavlja pitanje i da li je fizički prepoznatljiv neko koga sad vidimo, a nismo ga videli 23 godine“, rekao je Jokanović.

„Pred vama je ozbiljan zadatak“, obratio se sudskom veću Jokanović, ističući da očekuje „pravično suđenje“.

„Verujemo u sud, verujemo u pravdu“, zaključio je advokat odbrane.

Milenković: Nisam bio u zatvoru u Lipljanu

Optuženi Dragiša Milenković rekao je da se u potpunosti slaže sa izlaganjem svog advokata.

„Ovde je jedan deo moje porodice, jedan deo je u Srbiji. Ne video ja njih više, ako sam te ljude pipnuo malim prstom. Tvrdim da nisam bio u Lipljanu, bio sam u zatvoru u Prištini“, kazao je on.

„Zatvorski čuvar ne može biti vezan za ratna zbivanja“

Advokat Živojin Jokanović je kazao da je njegov klijent optužen za teško krivično delo – ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

„Ovo optuženje, iako ne liči na ona posle 1999. prvih dana, ne izmiče mnogo. Pre svega, zatvorski čuvar ne može biti vezan za ratne događaje i ratna zbivanja. On je civilno lice u službi Ministarstva pravde i pravosudnog sistema. Prema tome, danas ste čuli tužioca koji je meni malo ličio na komesara. Vi ne pamtite komesare, ja ih pamtim dobro, one 1945 – 1946. kada su govorili: ‘Nema Boga, onako, srčano’“, naveo je on.

„Kosovski premijer kredibilni svedok“

Advokat Dejan A. Vasić još jednom je pred sudijom zatražio da u svojstvu svedoka bude saslušan aktuelni premijer Kosova koji je u vreme na koje se optužnica odnosi bio pritovren u zatvoru u Prištini i naveo da Aljbin Kurti odlično poznaje optužnog i zna njegovo ponašenje prema pritvorenicima. U prethodnom istražnom postupku, rekao je Vasić, sud nije smatrao da je još uvek vreme da se kosovski premijer sasluša.

„Mi smo danas dobili saglasnost tužilaštva, sud će odlučiti o tome da li će se taj svedok saslušati. Siguran sam da Dragiša vrlo dobro zna i vrlo se dobro seća i tog vremena i svega toga što su zajedno, svedok i on, proživeli za vreme rata. To bi bio jedan od kredibilnih svedoka. U svom obraćanju vezano za to saslušanje premijer je rekao da će doći u svojstvu koje mu sud bude odredio. Mi nismo njega pozvali da govori bilo šta osim istine o tom vremenu – šta se desilo, a što se odnosi na konkretno Dragišino delovanje i ponašanje u zatvoru u Prištini”, kazao je Vasić novinarima.

„Ne postoji uslov za produženje pritvora“

Predviđeno je da u postupku protiv Milenkovića bude saslušano još 16 svedoka.

„Ono što je nama svima bitno u ovom trenutku jeste da ukoliko postoji mogućnost da se Dragiši odredi neka druga mera koja će u svakom slučaju biti blaža, jer ne postoji bilo kakav uslov da se i dalje produži mera pritvora koja je na snazi. On je stanovnik Gračanice i apsolutno ne postoji bilo kakva mogućnost bekstva ili da se on ubuduće neće odazivati ovom krivičnom postupku”, rekla je advokatica Jovana Filipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari