Radio KIM: Optuženi Srbi za napad na prostorije OIK-a izjasnili se da nisu krivi 1Printskrin Radio KIM

Četvorica Srba sa Severa Kosova optuženih za napad na prostorije Opštinske izborne komisije u Severnoj Mitrovici 6. decembra 2022. godine izjasnili su se da nisu krivi za dela terorizma koja im se stavljaju na teret.

Specijalno tužilaštvo Kosova optužilo je Miluna Milenkovića Luneta, Aleksandra Vlajića, Dejana Pantića i Miomira Vakića za krivično delo terorizma.

Prema tvrdnjama Tužilaštva njih četvorica su početkom decembra 2022. godine ugrozili živote predstavnika Centralne izborne komisije, jer su navodno, pošto su bacili dve ručne granate i dve šok bombe na prostorije Opštinske izborne komisije u Kolašinskoj ulici u Severnoj Mitrovici.

Optužnica

Tužilac Bekim Kodraliju je predstavljajući optužnicu rekao da će izvođenjem materijalnih dokaza, poput video zapisa, fotografija, dokumentacije, te telefonske komunikacije između optuženih, ali i svedočenjem svedoka od kojih su neki policijski službenici, dokazati da su četvorica optuženih izvršila krivično delo koje im se stavlja na teret.

Tužilac Kodraliju je kazao da će tokom ovog procesa potvrditi da je Milun Milenković Lune bio glavni organizator napada.

“Iz dokaza će se potvrditi da Milun Milenković zvani Lune bio jedna od glavnih osoba za napade na kancelariju CIK-a. Ovo će se potvrditi naročito sa fotografija”, kazao je tužilac.

Na ročištu je rečeno da se Milun Milenković na društvenim mrežama predstavljao kao zamenik komandanta Severne brigade, koja je inače na Kosovu označena kao teroristička organizacija. Milenković je, navodno, prema dokazima Tužilaštva pisao i da, ukoliko ga uhapse, da u njega pucaju ili dignu u vazduh vozilo u kojem bude odvežen.

Aleksandar Vlajić je optužen za krivična dela špijunaže, kao i da je imao glavnu ulogu u organizaciji napada na prostorije Opštinske izborne komisije. Da je Vlajić počinio krivično delo potvrdiće se prilikom iznošenja dokaza, kazao je tužilac.

On je rekao da Tužilaštvo poseduje i dokaze koji potvrđuju da su Dejan Pantić i Miomir Vakić takođe počinili krivično delo koje im se stavlja na teret.

“Sudu predlažem da nastavi sa sudskom raspravom i nakon dokaza, okrivljene proglasi krivim i kazni po krivičnom zakoniku Republike Kosova”, rekao je on.

Brkljač: Osporavam osnovanost optužnice

Branilac Miluna Milenkovića, advokat Miodrag Brkljač rekao je da je razočaran onim što je čuo od tužioca, a još više onim što piše u optužnici.

“Posebno u delu koji se odnosi na činjenični opis dela. Osporavam osnovanost ove optužnice u pogledu svih bitnih činjenica i okolnosti koje su navedene, jer smatram da te činjenice i okolnosti nisu potkrepljene valjanim dokazima, takvim dokazima koji bi mogli da opravdaju standard dobro osnovane sumnje, a da ne govorimo o tome da li bi mogli da budu dokazi koji van svake razumne sumnje mogu da dokažu da je moj klijent stvarno izvršio krivično delo koje mu se stavlja na teret”.

Navodeći da tužilac nije autor optužnice, Brkljač kaže da je očekivao da se potruditi da sudu predloži verbalne i materijalne dokaze koji snažno potvrđuju njegovu tezu da optuženi izvršili krivično delo za koje se optužuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari