Šumadijsko odelo nosio Ristić u Adis Abebi 1Foto: MSP

Novi ambasador Srbije u Angoli Miloš Perišić nije prvi naš ambasador koji je akreditivna pisma najvišem zvaničniku zemlje domaćina predao obučen u narodnu nošnju.

To je pre njega učinio ambasador Aleksandar Ristić predajući 24. januara 2019. akreditivna pisma predsednici Savezne Demokratske Republike Etiopije Sahlevork Zevde.

Kako je tada objavljeno uz fotografiju, na sajtu MSP, na ceremoniji u Nacionalnoj palati, nekadašnjoj carskoj rezidenciji i kancelariji Hajla Selasija, ambasador Ristić pojavio se u srpskoj, šumadijskoj narodnoj nošnji.

Ministarstvo spoljnih poslova je takođe u toj objavi navelo i da „diplomatski protokol u svim državama sveta predviđa da ambasador na svečanosti predaje akreditiva, jednoj od najformalnijih diplomatskoh aktivnosti, može biti odeven u tamno odelo (ili kostim, za dame), diplomatsku uniformu ili nacionalnu nošnju“.

Međutim, kako se dodaje, Ristićev potez nije dočekan kao narušavanje protokola.

– Domaćini i šefica etiopske države sa simpatijama su gledali na odevnu kombinaciju srpskog ambasadora, posebno jer takav izbor odeće nije uobičajen za evropske diplomate, ali je veoma čest kada su u pitanju predstavnici afričkih ili azijskih država, dodaje se u saopštenju.

Kako je rečeno našem listu u diplomatskim krugovima, ambasador Ristić je karijerni diplomata koji se dugo godina bavio pitanjima vezanim za afrički kontinent i ovaj njegov potez tumačen je kao način da iskaže poštovanje domaćinima na način koji im je blizak.

Međutim, s druge strane, za sadašnji potez ambasadora Perišića u Angoli i njegovo pojavljivanje u narodnoj nošnji, motiv bi mogao biti i to što je tada bilo poznato da je novi ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Ovaj visoki funkcioner Srpske napredne stranke i dosadašnji generalni sekretar predsednika Srbije venčao se u narodnoj nošnji, o čemu je javnost takođe bila obaveštena putem snimaka na društvenim mrežama kao i u slučaju ambasadora Perišića.

Naš diplomatski izvor zaključuje da je Perišićev glavni motiv u tome da se uskladi sa sklonošću novog ministra ka narodnoj nošnji, a ne ka tome da iskaže poštovanje ka zemlji domaćinu, inače ne bi bilo tog razmetanja u javnosti, kao što je bio slučaj sa gestom pre skoro dve godine u Etiopiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari