Lider reformističke partije Ora Veton Suroi izjavio je da Priština ulazi u nove pregovore jer je to tražila međunarodna zajednica, ali da neće pregovarati o nezavisnosti Kosova.
– Pitanje nezavisnosti je završeno. Ulazimo u ove pregovore jer smo obavezni, ali ono o čemu ne treba i o čemu se neće pregovarati je nezavisnost – rekao je Suroi, a prenosi juče list Koha ditore.

Lider reformističke partije Ora Veton Suroi izjavio je da Priština ulazi u nove pregovore jer je to tražila međunarodna zajednica, ali da neće pregovarati o nezavisnosti Kosova.
– Pitanje nezavisnosti je završeno. Ulazimo u ove pregovore jer smo obavezni, ali ono o čemu ne treba i o čemu se neće pregovarati je nezavisnost – rekao je Suroi, a prenosi juče list Koha ditore. Suroi je rekao da ako „Srbija želi, onda ima drugih tema za pregovore, kao što je sudbina nestalih lica, ili vraćanje kosovskog penzionog fonda koji je Srbija uzela“.
Suroi, koji je i član pregovaračkog tima Kosova, poslednjih dana je počeo posete u raznim selima Kosova, s ciljem, kako je rekao, da sluša mišljenja građana o procesu statusa.
Koha ditore juče prenosi i stavove predstavnika drugih političkih partija o novim pregovorima koje će voditi trojka Kontakt grupe.
– Ako se pregovori završavaju sredinom decembra, onda očekujem da će se odluka o statusu doneti početkom 2008 – rekao je bivši premijer Kosova Bajram Redžepi. On je naveo da je „nemoguće rešavanje statusa preko vraćanja procesa opet u Savet bezbednosti“.
– Kosovo bi trebalo da proglasi nezavisnost i posle toga bi trebalo da to priznaju SAD i većina zemalja članica Evropske unije – rekao je Redžepi, koji je potpredsednik Demokratske partije Kosova.
Koha ditore, pozivajući se na diplomatske izvore, na kraju teksta navodi da će proces rešavanja statusa Kosova posle 120 dana pregovora opet morati da se vrati u Savet bezbednosti UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari