"Stvaraju se generacije za nove konflikte": Veton Suroi o situaciji na Kosovu, ZSO, Zapadnom Balkanu... 1Foto: Printskrin N1

Novinar i pisac iz Prištine Veton Suroi izjavio je na televiziji N1 da Srbija i Kosovo treba da budu partneri i da to znači da Srbija na Kosovo gleda kao ravnopravno.

Suroi je gostujući u emisiji novinarke Danice Vučinić „Iza vesti“ takođe naveo da je interes Kosova da unutar sebe ugradi srpsku kulturu, jer Kosovo nije samo albansko, već i srpsko, bošnjačko i romsko i da je to deo instinskog identita Kosova.

„Moramo doći do definicija odnosa gde je interes građana srpske nacionalnosti i interes Kosova“, dodao je Suroi.

Suroi je podsetio da je prošlo 25 godina od Kumanovskog sporazuma, a da se čini da u društvu rat još uvek nije završen.

„Ne samo da se nije završio konfikt, nego stvara nove konfliktne generacije. Onaj koji je rođen ’95. godine, ima 29 godina danas, rođen je u post-dejtonskom okviru. Kosovski Albanci i Srbi koji su rođeni ’99. godine imaju 25 godina. Imamo novu generaciju koja je narasla na tom ratnom narativu i to je velika briga, jer to stvara generacije za nove konflikte“, rekao je Suroi.

Kazao je i da u 21. veku ne postoji poriv ka društvu liberalne demokratije tj. evropske zajednice.

Suroi ističe da ulazimo u period neizvesnosti.

„Ceo Zapadni Balkan mora biti posmatran kao nezavistan konflikt koji mora biti tretiran, Mora se stvoriti bezbednosni kišobran za ceo region… Treba ga raditi za brzu integraciju regiona u EU. Srbija je u dobroj ekonomskoj poziciji, boljoj nego što je bila. Srbija odgovara da se region otvara, jer ima jaču poziciju nego druge zemlje“, naveo je Suroi.

Istakao je da je Vučić bio uspešan u uspostavljanju svoje pozicije „po kojoj je on potrebniji Zapadu, nego što je Zapad potreban njemu“.

„To je politika koju gradi godinama“, rekao je Suroi.

Suroi se osvrćući se na nacrt statuza ZSO rekao da je problem ceo kompeks dogovora „koji je išao traljavao“.

„Francuska, Nemačka su počele tu inicijativu… Onda je to postao evropski dogovor, međutim Srbija je na uspešan način iskazala rezerve prema tom dogovoru… Ne na nešto što je sekundarno, već na srž. To je dogovor između dva suverena partnera koja poštuju međusobni suverenitet“, rekao je Suroi.

Ocenio je da u međunarodnom pravu, kada imate iskazivanje rezervi prema srži dogovora, taj dogovor više nema taj potencijal.

„Vazno je da svi koji su u procesu to prihvataju, ne samo kao neminovnost, već kao nešto što je pozitivno“, objašnjava Suroi.

On se upitao i da li su društva spremna za mir, ili su postala talac politike koja vodi ka ratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari