Suspendovan pripadnik KP zbog snimanja ispitivanja uhapšenog Srbina 1Printskrin Tviter

Kosovska policija suspendovala je u subotu pripadnika jedinice za brzo reagovanje u Južnoj Mitrovici na osnovu preporuke Policijskog inspektorata Kosova, zbog neovlašćenog snimanja – kako je saopštio PIK, odnosno snimka na kojem se vidi uhapšena osoba, a koji je potom distribuiran – kako navode iz KP.

Policijski inspektorat Kosova danas je dobio informaciju da je službenik ove jedinice vršio neovlašćeno fotografisanje ili snimanje, naveli su iz ove institucije.

Naglašavaju da su potom istražitelji PIK-a preduzeli više istražnih radnji, a da je službenik suspendovan.

„Istražitelji PIK-a će nastaviti da preduzimaju i druge istražne radnje u cilju potpunog rasvetljavanja ovog slučaja u konsultaciji sa nadležnim tužiocem i u skladu sa zakonskim ovlašćenjima Policijskog inspektorata“, naglasili su.

Iz PIK-a nisu dali više detalja o tome zbog čega je suspendovan ovaj službenik, odnoso o kakvom neovlašćenom fotografisanju ili snimanju je reč.

Odmah nakon PIK-a, međutim, oglasila se Kosovska policija sa više detalja o samom slučaju.

Navode da postoji sumnja da je ovaj službenik počinio prekršaj, odnosno dovode ga u vezu sa distribuiranjem video snimka na kojem se vidi uhapšena osoba.

„U nedavnom slučaju, gde je distribuiran video snimak uhapšenog osumnjičenog, pod sumnjom da u ovom slučaju postoji prekršaj od strane policijskog službenika, na osnovu relevantnog uputstva, Regionalna policijska uprava Južna Mitrovica je pokrenula disciplinski postupak protiv policijskog službenika, koji je odlukom regionalnog direktora suspendovan“, navodi se u saopštenju.

Iz KP, sa druge strane, poručuju da oni pružaju „najprofesionalnije usluge građanima“, ali i navode da u nekim „izolovanim slučajevima može doći do kršenja policijskih principa i procedura“.

Dodaju da će ovaj slučaj biti obrađen na osnovu policijskih procedura i takođe procesuiran za dalju istragu i nadležnost PIK-a.

Iz policije obećavaju da će osumnjičene privoditi pravdi „profesionalno i pošteno“.

Oni nisu dali druge detalje o samom slučaju odnosno uhapšenoj osobi koja je bila usnimljena neovlašćeno.

Sa druge strane, još od preksinoć se na društvenim mrežama, odnosno stranicama albanskih korisnika, deli snimak na kojem se vidi osoba bez majice i sa crnim predmetom preko glave, uz navode da je reč o N. O. koji je juče uhapšen u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Video klip su objavili i pojedini mediji na albanskom koji su u međuvremenu isti uklonili, poput portala veriu.info.

Direktor Kancelarije za KiM na konferenciji za štampu u subotu govoreći o ovom snimku, takođe je kazao da je reč o N. O.

„Na glavi mu stoji crna kesa i onda uz raznu muziku i ne znam kakve komentare, to Albanci šeruju između sebe na društvenim mrežama i hvale se kako maltretiraju i muče Srbina kao što maltretiraju i muče sve prethodne Srbe koji su do sada bili uhapšeni“, rekao je Petković.

Portal Kosovo onlajn je izvestio da se na društvenim mrežama pojavio se snimak sa ispitivanja Srbina Nenada Orlovića, kojeg su kosovski specijalci uhapsili u petak u Severnoj Mitrovici, a na kojem se on vidi bez odeće do pojasa, ali sa crnim džakom preko glave i lica, dok su mu ruke vezane iza leđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari