Susret ministara u Subotici: Mađarska četvrti najvažniji trgovinski partner Srbije 1Foto: Natalija Jakovljević

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto potpisali su u Gradskoj kući u Subotici sporazum između vlada dve države kojim se reguliše granična kontrola u drumskom, železničkom i vodnom saobraćaju.

Ministar spoljnih poslova Srbije, Nikola Selaković, izjavio je da će sporazum između dve države u velikoj meri doprineti smanjenju gužvi koje postoje na graničnim prelazima.

„Potpisali smo ovaj sporazum i zbog jednog ozbiljnog razvojnog projekta koji se odvija između Mađarske i Srbije, gde smo u martu ove godine prisustvovali otvaranju prve uspešno okončane faze izgradnje brze pruge koja će povezati Beograd i Budimpeštu“, naveo je Selaković.

Podseća da su Srbija i Mađarska u ovoj godini ozbiljno produbile svoju ekonomsku saradnju i da je trgovinsko-ekonomska razmene prošle godine iznosila oko 2,3 milijarde evra.

Susret ministara u Subotici: Mađarska četvrti najvažniji trgovinski partner Srbije 2
Peter Sijarto i Nikola Selaković, foto: Natalija Jakovljević

„U prvih pet meseci ove godine taj iznos je dostigao 1,8 milijardi evra“, ističe Selaković.

Prema njegovim rečima, dobar deo tog povećanja duguju i kupovini energenata i to po značajno višim cenama, a ono što nije rezultat ovih trenutnih okolnosti su i ozbiljne investicije Mađarske u Srbiju.

„Mađarska je zauzela četvrto mesto kao naš najvažniji trgovinski partner“, ocenjuje Selaković.

Ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske, Peter Sijarto, rekao je da je Evropa pred dramatičnim izazovima zbog rata u našem susedstvu i da odgovori vezano za sankcije stvaraju jednu trajno ratno-inflaciono okruženje.

Podseća i da je Mađarska gotovo jedina izložena dvostrukim pritiscima sa juga i sa istoka.

„Zbog rata, pritisci na istočne granice su sve veći. Dnevno više od 10.000 izbeglica iz Ukrajine dolazi u Mađarsku, pa je njihov broj prešao 820.000. Sa ovim istovremeno suočavamo se i sa migrantskom krizom koja je ozbiljnija. Do sada je više od 110.000 ilegalnih migranata zaustavljeno na južnoj granici“, ističe Sijarto.

On upozorava da su migranti sve agresivniji, nasilniji, da se naoružavaju i da svoja oružja i upotrebljavaju.

„Ovde nije reč o ljudskim pravima, ovo je bezbednosno pitanje i pretnja za obe države. Ovi ljudi koji napadaju naše policajce, koji se ponašaju agresivno u Srbiji, koji pucaju, nemaju nikakva prava na to da uđu na teritoriju Mađarske“, napominje Sijarto.

Podseća i da „obe države moraju da se pripreme i na moguću nestašicu prehrambenih proizvoda kakve naše generacije nisu doživele“.

On je istakao i da je ovo poslednji trenutak da Brisel i NVO Đerđa Soroša završe ohrabrivanje migracija i njihovu organizaciju.

„Molimo ih da ne podstiču migrante, da ih ne podstrekuju na izvršavanje krivičnih dela i na ilegalan prelazak granica Srbije i Mađarske“, upozorava Sijarto.

Prema njegovom mišljenu, odgovornost za smrtne ishode zbog kobnih sukoba migranata je „na onima koji podstiču migracije“.

„Mi ni u budućnosti nećemo nijednog ilegalnog migranta pustiti na teritoriju Mađarske“, poručuje Sijarto.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari