Dušan Spasojević, državni sekretar Ministarstva odbrane, prilikom trodnevne posete SAD susreo se sa članovima tranzicionog tima novoizabranog američkog predsednika Baraka Obame, kao i sa visokim zvaničnicima Pentagona i Stejt departmenta.

– U tim susretima sam izrazio naša očekivanja da će se evidentno dobri vojni odnosi SAD i Srbije proširiti i na opšte, pa i političke odnose – objašnjava Spasojevićza Danas. On dodaje da je u razgovorima sa članovima Obaminog tima izrazio nadu da će buduća administracija prepoznati Srbiju kao ključnu zemlju i faktor stabilnosti u regionu zapadnog Balkana. Spasojevićje sagovornicima preneo očekivanja da će nova američka administracija prepoznati „da je Srbija pouzdan i konstruktivan partner“, kao i da će u skladu s ponašanjem Srbije, biti i tretman SAD.

Govoreći o razgovorima koji se odnose na Kosovo i Metohiju, Spasojevićje rekao da je konstatovano „da se i dalje razmimoilazimo oko pogleda na situaciju na Kosovu i Metohiji“. Spasojevićje sagovornicima iz pre svega Stejt departmenta rekao, da je Srbija, u političkoj i diplomatskoj sferi, „bila veoma konstruktivan partner međunarodne zajednice u pokušaju da se prevaziđe postojeće stanje“.

Tokom trodnevne posete predstavnici Ministarstva odbrane Srbije razgovarali su i s visokim zvaničnicima Pentagona i Stejt deparment o bilateralnoj vojnoj saradnji i bezbednosno-političkoj situaciji u regionu.

– Konstatovali smo da su vojni odnosi Srbije i SAD najbolji deo odnosa naših zemalja, kao i da treba nastaviti s tim trendom. Dogovorili smo i posetu novog komandanta Nacionalne garde Beogradu u decembru ove godine. To će biti jedno od njegovih prvih putovanja od kada je primio dužnost, što ukazuje na to koliko je saradnja Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja u prethodne dve godine bila uspešna i važna za unapređenje dobre saradnje SAD i Srbije – naglašava Spasojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari