Prisustvo tradicionalnom 63. Molitvenom doručku u Vašingtonu srpska delegacija će iskoristi za razgovore sa nizom visokih američkih zvaničnika. Za sve nas veoma važan je današnji sastanak sa Hojt Brajanom Jiemom, zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD. Ovo je prvi put da se poslanici našeg parlamenta sastaju sa nekim ko je na tako visokom nivou u američkoj administraciji i to će u svakom slučaju biti odlična prilika da dobijemo podršku za realizaciju konkretnih ideja, kaže za Danas Vladimir Marinković, potpredsednik Skupštine Srbije i jedan od članova srpske delegacije koja prisustvuje Molitvenom doručku. On dodaje da je tokom dosadašnjih razgovora obećana otvorena podrška reformama koje sprovodi Vlada Srbije.

Gost na Molitvenom doručku je i šef diplomatije Ivica Dačić, koji je imao veoma dobre sastanke sa predstavnicima američke administracije u Kongresu i Stejt departmentu. „SAD podržavaju reforme u Srbiji, zadovoljni su ciljevima koje je Vlada Srbije postavila i u tom smislu postoje dobre osnove za izgradnju jednog novog strateškog partnerstva u narednom periodu“, istakao je Dačić, navodeći da je razgovarao sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Viktorijom Nuland, koja podržava način na koji Srbija predsedava OEBS-u.

Srbija je u poslednjih 50 godina uložila više od 17 milijardi dolara u KiM. Vlasništvo nad imovinom je univerzalno pravo u svakoj civilizovanoj državi. Amerika je izgrađena na tom principu i zato je Vašington najbolje mesto za pokretanje rasprave o poštovanju imovinskih prava Srbije na KiM, istakao je Nenad Popović, predsednik novoosnovane SNP, tokom razgovora sa Stivenom Benksom, direktorom Kancelarije za južnu i centralnu Evropu Stejt dipartmenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari