Šutanovac: Đinđićeva vizija za nas je obaveza 1Foto: Stanislav Milojković

Obeležavanjem ubistva Zorana Đinđića, premijera Srbije i predsednika Demokratske stranke, mi obeležavamo njegov život i viziju. Obeležavanje 12. marta ujedno je i obaveza i opomena.

Obaveza da istrajemo u ispunjenju njegove vizije i konačno završimo proces kreiranja moderne demokratske države za koju je on dao život. Opomena da nikada ne dozvolimo da snage koje su želele da spreče ostvarenje njegove vizije uspeju u svojim namerama, kaže Šutanovac.

Porodica i rukovodstvo DS će u nedelju zajedno sa članovima, prijateljima i poštovaocima Zorana Đinđića, položiti vence na njegov grob u Aleji velikana u 11 časova. Okupljanje ispred glavne kapije na Novom groblju zakazano je za 15 minuta ranije.

U 13 časova u Jugoslovenskom dramskom pozorištu biće održano finalno takmičenje u besedništvu „Besede u Zoranovu čast“, koje se organizuje dvanaesti put zajedno sa Fondacijom dr Zoran Đinđić. Tema ovogodišnjeg takmičenja je citat Zorana Đinđića „Da mladi ne bi odlazili u svet, potrebno je da svet dovedemo u zemlju.“ Ulaz je slobodan.

Na premijera Đinđića pucano je 12. marta 2003. godine u 12.45 časova u dvorištu vlade Srbije. Atentatori iz rasformirane Jedinice za specijalne operacije Resora državne bezbednosti Srbije i njihovi pomagači iz zemunskog kriminalnog klana osuđeni su pravosnažno na višestruke maksimalne zatvorske kazne. Obeležavanje godišnjice atentata svake godine ima posebnu političku simboliku. Obično prvi, na mestu atentata poštu odaju članovi Đinđićeve vlade, ali potom dolaze uvek i članovi aktuelne vlade. Takođe, Liberalno-demokratska partija održava memorijalnu šetnju u znak sećanja na proteste opozicije, dok Demokratska stranka ima ponekad i svoju šetnju, ali i program obeležavanja.

Naš list u petak nije uspeo da dobije informaciju iz Vlade Srbije kako će državni zvaničnici ove godine obeležiti godišnjicu ubistva premijera Đinđića.

Tadić: Nije imao podršku

„Ljudi misle da je Đinđić imao podršku. Đinđić, dan pre nego što je ubijen, imao je podršku sedam, osam odsto građana za politiku koju je vodio. On je bio omražen političar za vreme svog života, i to je nažalost realnost naše politike. Mi moramo da učinimo ogroman napor da dobijemo 50 procenata plus jedan glas, kako bi pokrenuli proces demontaže Vučićevog sistema koji je po mom mišljenju veoma opasan“, izjavio je bivši predsednik Srbije i DS Boris Tadić, u februaru u intervjuu za NIN, poredeći političku situaciju iz vremena Đinđića i sadašnje predsedničke izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari