Problem Kosova nije problem koji se može rešiti vojnim putem – rekao je juče novinarima u Skupštini Srbije, ministar odbrane Dragan Šutanovac i dodao da su „oni koji su rešavali to pitanje vojnim putem, pokazali dokle ćemo doći ako ga tako budemo rešavali“.
On je, komentarišući izjavu savetnika premijera Srbije, Predraga Simića, da bi Srbija trebalo da brani svoj interes na Kosovu i ratom, rekao da to nije zvaničan stav ni Vlade ni Ministarstva odbrane, kao i da Simić nije reprezent Vlade Srbije.

Problem Kosova nije problem koji se može rešiti vojnim putem – rekao je juče novinarima u Skupštini Srbije, ministar odbrane Dragan Šutanovac i dodao da su „oni koji su rešavali to pitanje vojnim putem, pokazali dokle ćemo doći ako ga tako budemo rešavali“.
On je, komentarišući izjavu savetnika premijera Srbije, Predraga Simića, da bi Srbija trebalo da brani svoj interes na Kosovu i ratom, rekao da to nije zvaničan stav ni Vlade ni Ministarstva odbrane, kao i da Simić nije reprezent Vlade Srbije. Na komentar da je ipak reč o savetniku premijera, kao i da premijer nije rekao da je to Simićev lični stav, Šutanovac je odgovorio: „To bi onda trebalo da pitate premijera. Neću da komentarišem izjave savetnika premijera ili bilo kog ministra“.

Nema informacija da je Mladić u Srbiji

Komentarišući izjavu tužioca za ratne zločine da je moguće da je Ratko Mladić u Srbiji, Dragan Šutanovac, ministar odbrane Srbije, kazao je da nema nikakvih informacija o tome.

– To što postoji mogućnost da je Mladić u Srbiji ne znači da je stavljena tačka i da znači da jeste. Mi sve vreme u okviru Akcionog tima radimo kao da jeste. Dakle, nemojte imati dilemu u vezi s tim pitanjem. Ako je on u Srbiji, treba što pre da realizujemo zakonske propise i da se on nađe pred Haškim tribunalom – rekao je Šutanovac.

Šutanovac je ponovio da je akcioni plan Ministarstva odbrane u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova – tajna.
– Ne mogu da vam kažem šta sadrži akcioni plan, ali možete da pretpostavite. Naša misija u okviru Vojske Srbije nije samo odbrana zemlje već i pomoć civilnom stanovništvu u situaciji njegove ugroženosti. Razmatramo sve moguće scenarije – rekao je Šutanovac.
Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor pitao je za govornicom ministra odbrane, povodom dobijanja poziva za ratni raspored u Vojvodini da li je to prvi korak ka mobilizaciji i zašto građani dobijaju te pozive. Šutanovac je na to odgovorio novinarima u Skupštini da „oni vešto zloupotrebljavaju činjenicu da se u ovim danima deli novi ratni raspored ali ne samo u opštinama u kojima žive Mađari, nego širom Srbije i na jugu i istoku, Beogradu“.
– Sledeće nedelje ćemo raditi i u zaječarskom okrugu i to je sve najavljeno i nije ništa novo. Sve je to u sklopu reorganizacije i buduće profesionalizacije vojske. Bez obzira na to uzbunjivanje javnosti, koje dolazi od strane političkih partija, mi danas u Novom Sadu imamo odziv decembarske klase preko 99 odsto, što pokazuje da ne postoji nikakva panika među mladim ljudima i ja sam iznenađen i obradovan tom činjenicom – rekao je Šutanovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari