Vojska Srbije, nekada mobilisana za potrebe ratova, danas je dobrovoljna profesionalizovana snaga, kojom upravlja civilno vođstvo i postepeno prevazilazi svoju prošlost, ocenjuje američki magazin Stars end strajps (Stars and Stripes) u intervjuu sa srpskim ministrom odbrane Draganom Šutanovcem.


Šutanovac je boravio u višednevnoj poseti Vašingtonu, tokom koje je s visokim zvaničnicima razgovarao o vojnoj saradnji dve zemlje, situaciji na Kosovu i evropskoj integraciji Srbije.

Ministar je za američki magazin istakao da je njegovo Ministarstvo odbrane u Srbiji postalo model po kojem treba graditi uspešne civilne institucije. „Ulažem mnogo od svoje lične popularnosti u poboljšanje odnosa sa SAD“, rekao je Šutanovac, sugerišući da je Amerika kod Srba i danas u velikoj meri neomiljena zbog dešavanja tokom devedesetih, pre svega NATO bombardovanja SRJ.

SAD su najavile da će u naredne dve godine donirati Srbiji skoro pet miliona dolara u vojnoj pomoći, što je najviše od Hladnog rata. Takođe, više od 300 srpskih oficira školuje se na američkim vojnim školama, piše Stars end strajps.

Ovaj list navodi da Dragan Šutanovac osvaja važnu podršku u međunarodnim krugovima, potpisujući sporazume o saradnji u oblasti odbrane sa širokim spektrom zemalja, ukupno 55 njih, od Kuvajta do Austrije. S njim su želeli da razgovaraju i potpredsednik SAD Džo Bajden i državna sekretarka Hilari Klinton prilikom njihovih poseta Beogradu, imao je sastanke s najvišim kineskim i ruskom državnicima i generalima, a sledeći na redu su Indonezija i Angola, navodi američki list. Pripadnici Vojske Srbije učestvuju ili će učestvovati u velikom broju međunarodnih mirovnih misija, uključujući one pod okriljem EU.

Što se tiče NATO, tu „nemamo najbolje odnose“, kaže Šutanovac. On ističe da je bombardovanje 1999. bilo „veoma pogrešno“ i da je u srpskoj vojsci vladalo snažno anti-NATO raspoloženje, ali da danas mnogi oficiri zagovaraju uvođenje standarda Alijanse u VS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari