Šutanovac: Živković ne treba da izlazi u javnost pre dogovora 1Foto: FoNet/Filip Stevanović

Deo proevropske opozicije, prema saznanjima Danasa, veruje da će parlamentarni izbori biti održani naredne godine, ali ne 9. aprila zajedno sa prvim krugom predsedničkih izbora, nego 23. aprila zajedno sa drugim krugom izbora za predsednika.

Na taj način bi, prema procenama opozicionara, parlamentarna lista SNS koju bi predvodio Aleksandar Vučić povukla i rezultat Tomislava Nikolića u drugom krugu predsedničkih izbora. U opoziciji kruži i informacija da u aprilu sledeće godine ipak neće biti održani vanredni gradski izbori u Beogradu.

Prema našim saznanjima, DS je trenutno daleko od podrške Vuku Jeremiću, bivšem članu DS i ministru spoljnih poslova, zbog Jeremićeve saradnje sa Zdravkom Ponošem, sa kojim je predsednik DS Dragan Šutanovac u sukobu. Naši izvori navode, da u DS procenjuju da bi za njih najbolje bilo da se Jeremić kandiduje, a Janković ne, što bi im ostavilo prostora za Šutanovčevu kandidaturu, a što je prema mišljenju vrha te partije veoma važno.

Najava mogućih parlamentarnih izbora još je više zamrsila odnose među proevropskim opozicionim partijama i razgovorima među njima, a dodatnu zabunu u donošenju odluka zadaje to što se ni Janković ni Jeremić još ne izjašnjavaju o svojim kandidaturama. Jučerašnja Jeremićeva najava o povratku u zemlju otvara prostor za njegovu pozitivnu odluku o učešću u predsedničkoj trci. Kako nezvanično kažu naši sagovornici iz opozicije, izlazak neke stranke na parlamentarne izbore bez jasnog stava o tome kog predsedničkog kandidata podržava nije baš najbolja opcija.

Za rešavanje dileme u proevropskoj opoziciji oko predstojećih izbora ima nekoliko predloga. Jedan od njih je i predlog predsednika Nove stranke Zorana Živkovića, koji kaže da ako budu izbori za predsednika, za parlament i za grad Beograd, kandidat proevropske opozicije za predsednika treba da bude Saša Janković, a da se Dosta je bilo i Demokratska stranka dogovore ko će da da kandidata za predsednika Vlade, a ko za gradonačelnika Beograda. Tu je i predlog SDS o zajedničkoj listi proevropskih stranaka na parlamentarnim izborima. Čini se da je Živković iznenadio predsednika DS Dragana Šutanovca.

Šutanovac za Danas kaže da je nesuvislo da se bilo kakvi predlozi iznose u javnost pre nego što se prodiskutuju među eventualnim partnerima.

Na pitanje da li je DS spremna za razgovor o tom predlogu, on odgovara: „Spremni smo na sve razgovore evropski orijentisanih stranaka i pojedinaca koji podrazumevaju zajednički dogovor“.

U DJB ne odgovaraju direktno na naše pitanje o Živkovićevom predlogu. Kako navode, potreban je jedan kandidat opozicije na predsedničkim izborima i to ne može biti predsednik bilo koje stranke. Oni ističu da mora da se napravi ceo paket, za predsedničke, parlamentarne i za beogradske izbore. Kako dodaju, „priča o potencijalnim kandidatima pre nego što su se oni sami kandidovali i pre nego što je napravljen ceo paket za izlazak na izbore je samo nepotrebno otvaranje karata koje omogućava Vučiću da usmeri svoje napade preko svojih propagandnih kanala“.

Marko Đurišić, šef poslaničke grupe SDS, za naš list o Živkovićevom predlogu kaže da je stav ove stranke poznat već duže vreme, a to je da se proevropske građanske stranke dogovore o zajedničkom predsedničkom kandidatu.

– Ukoliko bude i izbora na drugim nivoima, najbolje je da postoji dogovor o zajedničkoj listi. Ovi bestijalni napadi na potencijalne predsedničke kandidate još jedan je razlog za zajednički nastup. Ako se postigne ovaj dogovor, podržaćemo i personalna rešenja bez obzira da li i iz koje stranke dolaze, navodi Đurišić.

Upitan kakvi će biti potezi SDS ukoliko dogovor o zajedničkoj listi ne bude postignut, on odgovara da u SDS iskreno veruju da će dogovor biti postignut i da su potpuno posvećeni tome.

Spekulacije

Među opozicionim stranaka javile su se i potpuno suprotne spekulacije. Jedni nezvanično tvrde da bi Dveri i DJB mogli zajedno na parlamentarne izbore, a drugi da bi Nova stranka i DJB mogli posle izbora da se ujedine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari