Sutra konstituisanje "jedine slobodne opštine u Srbiji": Opozicija jedinstvena oko izbora funkcionera Skupštine opštine Medijana u Nišu 1Gradska opština Medijana: Foto GO Medijana

Konstitutivna sednica Skupštine gradske opštine Medijana u Nišu, jedine opštine u Srbiji u kojoj je pobedila opozicija, zakazana je za sutra u 10 časova.

Predlog kandidata za predsednika Skupštine grada, zamenika predsednika i sekretara potpisalo je svih 16 odbornika tri izborne liste koje su u kampanji nastupale kao opozicione- Grupe građana „Dr Dragan Milić“, koalicije „Biramo Niš- Biramo Medijanu“ i koalicije „Ujedinjeni- Nada za Niš“.

Njihov kandidat za predsednika Skupštine opštine je Miloš Bošković, nosilac i prvi na listi koalicije „Biramo Niš- Biramo Medijanu“, a kandidat za zamenika predsednika je Dragan Maslaković, sedmi na listi GG „Dr Dragan Milić“.

Kandidat za sekretara Skupštine je Miodrag Grujović, predstavnik koalicije „Biramo Niš“ u Gradskoj izbornoj komisiji.

Na ovoj sednici neće se birati predsednik opštine i njegov zamenik, a opozicija je ranije saopštila da će kandidat za predsednika opštine biti Mladen Đurić, drugi na listi GG „Dr Dragan Milić“.

Sutra konstituisanje "jedine slobodne opštine u Srbiji": Opozicija jedinstvena oko izbora funkcionera Skupštine opštine Medijana u Nišu 2
Đorđe Stanković: Foto Media i reform centar

„Gospodin Bošković će biti predsednik opštine privremeno, a u drugom koraku, vrlo skoro, kandidovaćemo Miloša Nešića, takođe iz koalicije ’Biramo Niš- Biramo Medijanu’, koji bi trebalo da bude trajno rešenje. Pribegli smo ovakvom rešenju zbog efikasnosti i iz tehničkih razloga“, kaže za Danas nosilac liste „Biramo Niš“ Đorđe Stanković, inače narodni poslanik i funkcioner Narodnog pokreta Srbije.

Miodrag Stanković, nosilac liste „Ujedinjeni- Nada za Niš“, dodaje da ta koalicija podržava kadrovske predloge kolega iz opozicije, sa kojima su u stalnoj komunikaciji, pre svega zbog toga što su građani opštine Medijana na izborima jasno rekli da žele promene.

Sutra konstituisanje "jedine slobodne opštine u Srbiji": Opozicija jedinstvena oko izbora funkcionera Skupštine opštine Medijana u Nišu 3
Miodrag Stanković: Foto Niš moj grad

„Na svim predloženim kadrovima je ogromna odgovornost, jer građani očekuju promenu sistema i potpuni preokret“, kaže Stanković za naš medij.

U Skupštini opštine Medijana, koja broji 27 odbornika, koalicija oko Srpske napredne stranke osvojila je 11 mandata, GG „Dr Dragan Milić“ osam, koalicija „Biramo Niš- Biramo Medijanu“ šest i „Ujedinjeni- Nada za Niš“ dva mandata.

Opština Medijana, koja se u delu javnosti nakon junskih lokalnih izbora naziva i „jedinom slobodnom opštinom u Srbiji“, ima više od 85.000 stanovnika i jedna je od najvećih opština u Srbiji.

 

Dvostruki predsednik opštine Medijana nije među odbornicima

Jedan od vodećih ljudi u koaliciji „Ujedinjeni- Nada za Niš“ je Dragoslav Ćirković, koji je u dva mandata bio predsednik opštine Medijana, kao kandidat Demokratske stranke.

„On je sinonim za Medijanu“, kaže Stanković.

Ćirković, međutim, sada nije kandidat za odbornika.

„Ujedinjeni“ su u Medijani osvojili dva mandata, a Ćirković je na njihovoj listi bio 27.

 

Opozicija nije bila usaglašena prilikom konstituisanja drugih niških opština

U Nišu su već konstituisane skupštine gradskih opština Palilula, Pantelej, Crveni Krst i Niška Banja, u kojoj koalicija oko SNS ima većinu.

Na tim sednicama je bilo razmimoilaženja opozicije, koja je različito glasala o kadrovskim predlozima naprednjaka, te su tako odbornici „Biramo Niš“ bili protiv, „Ujedinjeni- Nada za Niš“ uzdržani, a grupe građana „Dr Dragan Milić“ u kutije ubacivali nepopunjene listiće, koji su evidentirani kao nevažeći.

Povremeno su se čule i međusobne prozivke o tome ko je među njima opozicija, a ko „vara narod“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari