Sutra o razgraničenju Crne Gore i Kosova 1Foto: N1

Na dnevnom redu sutrašnje sednice Skupštine Kosova, koja počinje u 11 sati, biće usvajanje Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, odlučilo je večeras Predsedništvo parlamenta.

Za sporazum su se izjasnile sve poslaničke grupe, osim Samoopredeljenja i Srpske liste, čiji predstavnik nije prisustvovao sednici Predsedništva, prenosi RTK2.

Predsednik parlamenta Kadri Veselji izjavio je da je demarkacija šansa za političko jedinistvo, koje će otvoriti put viznoj liberalizaciji.

Sutra je prilika za političko jedinstvo, da se glasa o nacrtu zakona o demarkaciji. Ta odluka otvara vrata građanima Kosova za slobodno kretanje i verujem da bismo mogli vrlo brzo da dobijemo liberalizaciju viznog režima, rekao je Veselji.

Šefovi poslaničkih grupa DPK i DSK izjavili su da će glasati za nacrt Sporazuma o demarkaciji.

Nakon što su Hašim Tači i Filip Vujanović potpisali aneks ugovora koji garantuje da će se, ukoliko se pojave, novi dokazi uzeti u obzir, podršku sporazumu je najavila i Alijansa za budućnost Kosova, kao i Inicijativa za Kosovo, ali Samoopredeljenje nije promenilo stav.

Šef poslaničke grupe Srpske liste nije prisustvovao sastanku Predsedništva, a u ranijim izjavama predstavnici liste su isticali da je za njih od demarkacije mnogo važnije pitanje formiranja Zajednice srpskih opština i da će o razgraničenju razmišljati kada započne osnivanje Zajednice. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari