Suzdržanost i odmerenost nedostaju i vlasti i opoziciji 1Foto: Beta/Goran Stanković

Solidarnost, poverenje, odgovornost, pribranost, organizovanost ovih dana ne silaze s usta političara na vlasti i u opoziciji kada se obraćaju građanima.

Međutim, postavlja se pitanje da li su i jedni i drugi dovoljno zreli da u ovu situaciju ne koriste za optuživanje druge strane i političku kampanju pod maskom brige o ljudima.

Čini se da je odgovor da nisu i da suzdržanost i odmerenost fali i kod jednih i kod drugih, s obzirom na to da predstavnici vlasti, odnosno Srpske napredne stranke, pogotovo njen lider koji obavlja funkciju predsednika države, koriste obraćanja građanima da veličaju svoje napore u upravljanju krizom.

Vlast je uz to potpomognuta tabloidima koji na svaki način unižavaju opoziciju optužujući je da radi protiv naroda.

Ni pojedine opozicione partije u bojkotu ne ostaju dužne. Iako najavljuju da će se o odgovornosti i krivici za nastanak ovakve situacije razgovarati kada epidemija prođe, kao i da nije vreme za politiku te da se suzdržavaju od prekomernih kritika, svaka prilika, pogotovo na društvenim mrežama, koristi se za prebacivanje nadležnima da su se kasno setili da preduzmu mere zaštite od virusa iako ju je opozicija na vreme i prva upozoravala na ozbiljnost situacije.

Ponašanje opozicije malo drugačije vidi Ana Stevanović, članica Predsedništva Stranke slobode i pravde.

– Mi smo sve vreme od početka upozoravali vlast da se uozbilji. Čim se pretnja u vezi s virusom pojavila, apelovali smo na vlast da reaguje. Za to vreme, vlast se kreveljila, govorila kako je to najsmešniji virus u istoriji i pozivali su žene da idu u šoping u Milano. Mi sve vreme pozivamo na odgovorno ponašanje. Isto je bilo i sa školama. Prvi smo rekli da se škole moraju zatvoriti. Nas je vlast napadala i vređala govoreći sumanute stvari, poput te da mi koristimo koronu u političke svrhe. To je nenormalna izjava. Samo par dana posle, ipak su rešili da se škole zatvore iako je ministar Šarčević to prvo sa svojom školom uradio. Sve što mi činimo jeste odgovorno ponašanje i želja da informišemo građane u ovim danima kada nam je solidarnost i odgovornost više nego neophodna – kaže Stevanović.

Zoran Živković, predsednik Nove stranke, za Danas kaže da je političko društvo zrelo i kulturno kada su rasprave oštre ali pristojne, što kod nas nije slučaj.

Prema njegovim rečima, deo vlasti, ali i deo opozicije, se trudi da se upristoji ali im to teško polazi za rukom s obzirom na to da nisu navikli na pristojnost. On ukazuje da političari sada ne treba da zaćute, pogotovo ako ukazuju da nešto treba popraviti ili da bi moglo da dođe do velike greške, ali treba tri puta da razmisle pre nego što nešto kažu ili napišu.

O zrelosti vlasti i opozicije da se u vanrednim okolnostima suzdržava od političke borbe pitali smo doktoranda Fakulteta političkih nauka Bobana Stojanovića, koji kaže i jedni i drugi moraju da budu spremni na obustavljanje političke borbe.

– Jer politička borba sada ne sme da se vodi. Niti predsednik sme obraćanja da koristi za svoju kampanju, niti opozicija ovu priliku za skupljanje poena. Svi moraju da pokažu odgovornost i solidarnost. Mislim da je opozicija dobro postupila sa predlozima i sa pozivima na solidarnost, spremnost da se pomogne i tako treba i da ostane i posebno bez teških reči koje nemaju veze sa situacijom. Takođe, vladajuće stranke ne smeju sada da vode kampanju, čega ima u određenim oblicima. Važno je umiriti građane i pokazati sada da su zdravlje i životi iznad svega. Mediji takođe moraju da budu odgovorni, ali i pojedinci. Nikome nije bilo potrebno ono što je npr. Nebojša Krstić predložio za ukidanje društvenih mreža. Smirenost i odgovornost je preko potrebna od svih – zaključuje Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari