Švajcarski list: Vučića od Evropske unije zanima samo jedno 1foto S.S./ATAImages

Kristališe se novi model integracije regiona Balkana u Evropsku uniju, koji ne sledi ni jedan javni strateški dokument nego je rezultat praktičnih odnosa sa zemljama u regionu, piše švajcarski list NZZ u tekstu u kome pominje i šta Aleksandar Vučić želi od evrointegracije Srbije.

Važne zemlje članice EU, čini se, Zapadni Balkan više ne vide kao teren sa koga će se ravnopravne članice jednog dana pridružiti Uniji, već kao svojevrsno strateško predvorje. Tamo, u malim zemljama, postoje mali kneževi sa kojima možete da pravite „poslove“ koji kod kuće, u EU, ne bi bili mogući, piše list.

U tekstu se navode tri primera: Nemačka želi da kompanija “Rio Tinto” kopa litijum za njenu automobilsku industriju u poljoprivrednom području zapadne Srbije, Danska će upravljati zatvorom na Kosovu u koji će slati svoje strane osuđenike a Italija šalje migrante koje pokupi na moru u Albaniju, gde se u logorima odvijaju procedure za dobijanje azila.

Svake godine zemlje EU regrutuju na desetine hiljada kvalifikovanih radnika iz regiona Balkana, koji su prošli obuku u svojim zemljama a nedostaju na lokalnom tržištu rada EU, dodaje se.

Srpski predsednik Aleksandar Vučić nije zainteresovan za evrointegraciju, tvrdi se. On ne želi funkcionalnu pravnu državu ili demokratsku promenu vlasti. Ono što Vučića zanima je povezivanje Srbije sa evropskim tržištima.

Dobit iz toga služi mu kao podrška prihvatljivosti njegove vladavine. Demokratskog učešća građana u vlasti se on davno odrekao, piše Andreas Ernst u tekstu   NZZ (Neue Zürcher Zeitung) švajcarski dnevni list na nemačkom jeziku sa sedištem u Cirihu, osnovan u 18. veku koji je prepoznatljiv poznat po objektivnom izveštavanju o međunarodnim odnosima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari