Nastavak s 1. strane
Pred Srbijom i dalje, ipak, stoji dilema potpisati sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Zašto se tome toliko protivite, ako je reč pre svega o trgovinskom sporazumu u kojem se pominje Rezolucija 1244?
– Prvo nije reč samo o trgovinskom sporazumu već o veoma važnom i sveobuhvatnom sporazumu koji dugoročno i pravno reguliše odnose između dve ugovorne strane Srbije i EU.

Nastavak s 1. strane
Pred Srbijom i dalje, ipak, stoji dilema potpisati sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Zašto se tome toliko protivite, ako je reč pre svega o trgovinskom sporazumu u kojem se pominje Rezolucija 1244?
– Prvo nije reč samo o trgovinskom sporazumu već o veoma važnom i sveobuhvatnom sporazumu koji dugoročno i pravno reguliše odnose između dve ugovorne strane Srbije i EU. Ovaj sporazum govori i o obavezi uspostavljanja dobrosusedskih odnosa Srbije u regionu, i naravno svako će odmah pomisliti da li će se to sutra tumačiti kao obaveza Srbije da uspostavi dobrosusedske odnose s Kosovom. Tačno je da u tekstu sporazuma stoji i Rezolucija 1244 i tu dolazimo do ključnog problema. Države EU, koje su priznale jednostranu nezavisnost i tako najgrublje prekršile Povelju UN i Rezoluciju 1244, cinično saopštavaju da je nezavisnost Kosova upravo u skladu s Rezolucijom 1244. Poučeni ovim iskustvom, a imajući u vidu da je sporazum o stabilizaciji i pridruživanju zaista važan i da ima dalekosežan značaj za Srbiju, moramo na krajnje odgovoran način rešiti ovo pitanje. Zato smatram da je pravi i jedini ispravni put da sporazum o stabilizaciji i pridruživanju dopunimo samo s jednom rečenicom kojom se potvrđuje da je Kosovo neotuđivi deo Srbije.
Tražite da Evropska unija u parafiran SSP ubaci još rečenicu o teritorijalnoj celovitosti Srbije i Kosovu i Metohiji kao delu Srbije. Pošto je većina članica EU priznala jednostranu nezavisnost Kosova, koliko je taj zahtev realan?
– Ako zahtev nije realan to onda treba da saopšti zvaničan Brisel. Građani Srbije moraju da znaju odgovor na ovo pitanje. Ništa ne sme da ostane prikriveno. Srbija i svaki njen građanin moraju tačno da znaju šta mi sa EU potpisujemo i da li istovremeno potpisujemo nastavak integracija i nezavisnost Kosova. Nikada i niko u ime Srbije ne može da potpiše međunarodni sporazum za koji svaki naš građanin nije potpuno siguran šta taj sporazum znači. Rezolucija koju je usvojila Narodna skupština 26. decembra 2007. godine izričito zabranjuje da se sa EU potpiše sporazum koji nije u funkciji potvrde da je Kosovo sastavni deo Srbije. Uveren sam da je pravo rešenje da se sporazum, kao što sam rekao, dopuni jednom i važnom rečenicom, i u tom slučaju takav sporazum bi garantovao stabilnost i bio opšteprihvaćen u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari