Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je za Danas da je u toku svakodnevni operativni rad na sprovođenju Akcionog plana za pronalaženje i hapšenje haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Vukčević kaže da je zadovoljan jučerašnjim razgovorom sa evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom. On naglašava da je postignuta puna saradnja Srbije s Haškim tribunalom i da je na tom poslu izuzetno dobra saradnja njenih bezbednosnih službi.

– U razgovoru s Olijem Renom Izneo sam svoj profesionalni stav o tome kako se sprovodi Akcioni plan. Vlasti u Beogradu imaju maksimalnu političku volju da se završi posao saradnje s Tribunalom, ali se još čekaju i rezultati – ističe Vukčević. Prema njegovim rečima, na sastanku je razgovarano i o mandatu Tribunala, odnosima sa Unmikom i Euleksom, ali i o aktuelnim suđenjima za ratne zločine u Srbiji.

– Ključni zadatak srpskih vlasti, kada su u pitanju preostali optuženi za ratne zločine, budući da je politička volja nesporna, neće biti više okolišenja oko lociranja, hapšenja i izručenja Hagu. To su jasno rekli predsednik države, premijer i svi drugi predstavnici vlasti – naglašava Vukčević.

Vladimir Vukčević je po pozivu Evropskog parlamenta u protekla dva dana učestvovao na skupu „Srbija i ratni zločin – pravda za pomirenje“. On je poslanicima EP predstavio rad Tužilaštva i odgovarao na njihova pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari