"Sve je na Vučiću": Vladimir Međak o pismu evropskih političara koji traže istragu izbora u Srbiji 1foto FoNet_Milica_Vučković

Kor Evropske unije upozorava da je u Srbiji doveden u pitanje demokratski legitimitet svih oragana jer su izbori ključni za demokratiju, a demokratija je ključni element prvog kriterijuma za ulazak u članstvo. Stvari se menju i ubrzavaju. Ako Vučić bude krenuo da sastavlja i beogradski parlament to znači da je rešio da se ogluši o sve i da Srbija ulazi u otvorenu konfrontaciju sa EU. Sad sve zavisi od njega, navodi za Danas Vladimir Međak, potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji.

Komentarišući pismo koje je 24 evropskih političara poslalo predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu i predsednici Evropskog parlamenta Roberti Mecoli, u kojem se traži pokretanje istrage o optužbama za prevaru na decembarskim izborima u Srbiji, Vladimir Međak navodi da najveća snaga tog pisma jeste u tome ko ga je pisao i u demokratskom legitimitetu koje te institucije imaju.

U pitanju su parlamenti Nemačke, Francuske, Italije, Čaške, Danske, Luksenburga, Litvanije, Letonije, Estonije, Grčke… To je kor stare EU. Pogotovo što su tu Francuska i Nemačka, države koje vode proces proširenja. One su pokrenule inicijativu i tražile da se napiše papir mape puta kako da se proširenje desi. Činjenica da su to te zemlje je veoma bitne. Ti paralment imaju snagu i u rukovođenju politikom proširenja i spoljnim poslovima. Pogotovo nemački paralment koji je već jednom svojom odlukom 2014. da nema otvaranja nijednog poglavlja dok poglavlja 23, 24 i 35 ne budu spremna, stopirao Srbiju na dve godine. Nemački paralment je i 2022. doveo u pitanje finasijsku pomoć Srbiji ako se ne uskladi sa poltikom EU – objašnjava Međak.

Kako ističe, sada je doveden u pitanje demokratski legitimitet svih organa u Srbiji jer su izbori ključni za demokratiju, a demokratija je ključni element prvog kriterijuma za ulazak u članstvo.

– To je osnov za bilo koji proces sa EU. Ovo se kuvalo dugo i bilo je mnogo stvari. A ovo može da bude kap koja je prevršila meru. Pismo u kojem se zahteva istraga, da se ponove izbori i zaustave pregovori dok se sve ne reši, nikada nisam video. Jednostavno ne može se dalje pregovarati, jer je Srbija zahtev za prijem u članstvo podnela na osnovu toga što deli iste vrendosti na kojima je osnovana EU, a koje su definisane ugovorom o EU. Prva stvar je demokratija. Demokratija zahteva slobodne izbore. Taj osnov je sada eliminisan. I time su obesmišljeni svi pregovori – ukazuje naš sagovornik.

Upitan kakvu rekaciju na pismo očekuje od Ursule for der Lajen i Šarl Mišela, odgovara da od Mišela ne zna kakva se reakcija može očekivati, budući da je najavio da se kandiduje na evropskim izborima i da će da napusti mesto predsednika Evropskog saveta, što je nezabeleženo.

– Od Ursule ne znam šta možemo da očekujemo s obzirom na to da je ona do sada radila na podršci sličnim ponašanjima naše vlasti u prethodnom periodu. Setimo se i referenduma 2021. koji je bio čudno sproveden, a da niko nije obrvu podigao. Kao i za prethodne izbore, koji su imali prilično neregularnosti. Ali biće teško da se na ovo naprave gluvi. Ovo dolazi od 22 paralamenta država članica. Juče smo imali raspravu u Evropskom paralemntu ai maćemo i rezoluciju EP 8. februara. Komesar za pravosuđe Rejners je jasno povezao demokratiju sa pitanjem pregovora. Tvit koji je Mihail Rot (predsednik Odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga  prim. aut) objavio je prilično neobičajen, oštar i ofanzivan. U njemu je poručio Vučiču da je izolovan. To je situacija koja je nesvakidašnja do sada – ukazuje naš sagovornik.

"Sve je na Vučiću": Vladimir Međak o pismu evropskih političara koji traže istragu izbora u Srbiji 2
Foto: FoNet/Milica Vucković

Na pitanje koliko brzo odluka o međunarodnoj istrazi može biti doneta s obzirom na to da slede izbori u EU, Vladimir Međak kaže da će ona biti doneta posle 8. februara i da zavisi šta će EP da uradi.

– Ako se bude išlo na ponavljanje izbora, to će biti brzo. A ako Vučić bude krenuo da sastavlja i beogradski parlament to znači da je on rešio da se ogluši o sve ovo i da Srbija ulazi u otvorenu konfrontaciju sa EU. Sad sve zavisi od njega – navodi on.

Na konstataciju da rezolucije EP nisu obavezujuće za Evropsku komisiju, kaže da je vrlo teško oglušiti se o njih.

– Komisija se oglušavala o ono što je EP. A EP je još 2020. imao studiju u kojoj se Srbija označava kao neko ko širi fejk njuz na Zapadnom Balkanu. Morao je da izbije rat u Ukrajini pa da se to potegne kao pitanje i postane deo svakodnevice. Svari se ubrzavaju silom događaja. Ali ne mogu da kažem šta će biti. U pismu se traži da EP sprovede istragu i da naparvi listu preporuka na osnosu ODIHR još iz 2022. kao bi se održali slobodni izbori. Rezolucija EP će verovatno ići u istom smeru – smatra Vladimir Međak.

Kako zaključuje, ovakvu sitauciju nikada nije video, ali zaključuje da će sve ovo uticati na politiku u Srbiji, jer su izbori osnova svega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari