Bez pune saradnje s Haškim tribunalom i bez izručenja Ratka Mladića i Radovana Karadžića Srbija neće moći da potpiše Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji s Evropskom unijom – izjavio je juče u Beogradu izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin, posle razgovora s predsednikom Skupštine Srbije Oliverom Dulićem.

Bez pune saradnje s Haškim tribunalom i bez izručenja Ratka Mladića i Radovana Karadžića Srbija neće moći da potpiše Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji s Evropskom unijom – izjavio je juče u Beogradu izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin, posle razgovora s predsednikom Skupštine Srbije Oliverom Dulićem. Na pitanje da li je i hapšenje Karadžića postavljeno kao uslov za potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Kacin je rekao da kada bude uspostavljena puna saradnja biće razmatrano i to pitanje.
– Izručenje Zdravka Tolimira Haškom tribunalu prošle nedelje dokaz je da Srbija, kada se odluči, može da pokaže i sebi i Evropi da joj je stalo da zatvori pitanja prošlosti i da se okrene budućnosti. Sve karte su u vašim rukama i kada bude ostvarena puna saradnja uslediće potpisivanje Sporazuma o pridruživanju i asocijaciji. Brzina procesa evropske integracije je 80 odsto u vašim rukama, a 20 odsto na strani EU – rekao je Kacin i dodao da će redovno pratiti napredak Srbije.
Posle razgovora s potpredsednikom Vlade Srbije Božidarom Đelićem Kacin je novinarima rekao da je zadovoljan „ambicioznim planovima“ Vlade Srbije za sprovođenje reformi. Na pitanje da li su realna očekivanja Srbije da do kraja godine potpiše Sporazum i da već sledeće dobije status kandidata za ulazak u EU, Kacin je odgovorio da ako Srbija ispuni sve uslove ne vidi razlog da ne završi taj posao.
Đelić je rekao da je dogovoreno da Kacinu u naredne dve nedelje bude dostavljen detaljan izveštaj o prvih mesec dana rada nove Vlade, kao i da Kacin kvartalno dolazi u Beograd kako bi se unapredio dijalog Srbije i Evropskog parlamenta. On je rekao da će izveštaj o napretku Srbije biti na dnevnom redu Evropskog parlamenta u oktobru i istakao da bi Srbija mogla do kraja godine da zaključi Sporazum o pridruživanju ako bude završila saradnju s Tribunalom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari