Tomislav Nikolić juče je u Domu Narodne skupštine, polaganjem svečane zakletve pred poslanicima novog saziva parlamenta, a u prisustvu članova vlade, predstavnika diplomatskog kora, verskih poglavara, ostalih predsedničkih kandidata i bivših predsednika, ali i članova svoje porodice, stupio na dužnost predsednika Republike Srbije u trajanju od pet godina.



„Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti“, izgovorio je Nikolić predsedničku zakletvu.

Predsednik Nikolić, koji će biti svečano inaugurisan 11. juna, poručio je potom u obraćanju parlamentu da želi Srbiju ujedinjenu u boljem životu, oslobođenu straha od sutrašnjice i ravnopravnu članicu EU, koja se nikada neće odreći suvereniteta nad Kosovom i Metohijom.

On se zahvalio građanima koji su mu ukazali poverenje na izborima, a poslanicima poručio da će u njemu imati saveznika ukoliko se budu borili za građane i njihov bolji život. „Srbija je zemlja koju razara opšta kriza, a dokaz za to je svakodnevni život građana“, istakao je Nikolić i dodao da su „neodgovorno sprovedena privatizacija sa mnogim elementima pljačke narodne imovine, korupcija, mito i kriminal svake vrste proizveli nepoverenje građana u institucije“.

Kako je ukazao, problemi su i zapostavljanje i napuštanje sela i pritisak na gradove, stavljanje medija pod kontrolu političkih stranaka, a posledica toga je progon građana koji su označeni kao politički protivnici. Naveo je i da je reforma pravosuđa obavljena pod kontrolom partijskih interesa i zaključio da želi drugačiju Srbiju. „Želim Srbiju konačno ujedinjenu u borbi za bolji život. Srbiju oslobođenu straha od sutrašnjice, kuću koja ima dvoja vrata, na istoku i na zapadu. Želim Srbiju koja će da bude ravnopravni član EU i koja se nikada neće odreći svog integriteta i suvereniteta i svog Kosova i Metohije“ poručio je novi šef države.

Nakon što je Nikolić položio zakletvu i potpisao njen tekst, intonirana je himna „Bože pravde“, a u skupštinskom holu upriličen je skroman koktel za sve zvanice. Koktelu je skoro do kraja prisustvovao i bivši predsednik Boris Tadić, koji je čestitao svom nasledniku, s kojim se odmah na početku zasedanja i pozdravio.

Novi predsednik Republike u parlament je došao iz pravca Pionirskog parka, u društvu supruge Dragice, sinova i unuka. Ispred Doma Narodne skupštine sačekale su ga pristalice, a na ulazu i poslanici SNS. Oko 3.000 njegovih simpatizera gromoglasnim aplauzom dočekalo je i predsednika DSS Vojislava Koštunicu, dok su lidere demokrata i LDP Tadića i Čedomira Jovanovića, kao i premijera Mirka Cvetkovića, dočekali zvižducima i povicima „lopovi, lopovi“. Aplauzom je dočekan i ruski ambasador Aleksandar Konuzin, a zvižducima pojedine zapadne diplomate.

Polaganju predsedničke zakletve prisustvovali su, između ostalih, i ambasadori SAD i Nemačke Meri Vorlik i Volfram Mas, šef Delegacije EU Vensan Dežer, bivši predsednik Milan Milutinović, čelni ljudi državnih institucija i službi bezbednosti, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, patrijarh Irinej.

Događaj je pratilo 135 domaćih i 25 stranih novinara.

Pravo u Predsedništvo

Tomislav Nikolić je iz parlamenta na Trgu Nikole Pašića otišao pešaka na obližnji Andrićev venac, u zgradu Predsedništva, gde je počeo petogodišnji mandat. U Predsedništvo je ušao sa suprugom, nekoliko saradnika, liderima PSS Milankom i Dragomirom Karićem.

Selidba na Dedinje

„Neću da živim u stanu na Novom Beogradu, jer je to već tri dana problem, ne samo za moju porodicu, već i za čitav komšiluk. Poštovaću zakon i preseliću se u neki od objekta koji država ima na raspolaganju za predsednika“, rekao je Nikolić odgovarajući na pitanje novinara Danasa. Kazao je i da se složio s idejom da Boris Tadić ostane da živi u rezidenciji na Dedinju, ukoliko postane novi premijer. „To je deo našeg razgovora. Nisam želeo da selim gospodina Tadića iz te kuće, jer to meni ništa ne znači. Ja u toj kući nikada nisam bio i neće mi kruna pasti sa glave ako na korišćenje dobijem neku drugu zgradu u Beogradu“, rekao je Nikolić.

Preispitivanja u DS

Funkcioneri i poslanici DS istakli su u razgovoru s novinarima u parlamentu da najavljene promene u toj stranci, nakon ne baš najboljih izbornih rezultata, neće izazvati podele među demokratama.

Sekretar Predsedništva DS Borislav Stefanović kaže za Danas da ne strahuje za sopstvenu poziciju u stranci, pri čemu napominje da će posledice snositi oni koji u izbornoj kampanji nisu dali svoj maksimum. „Mi ćemo kao stranka pokazati da imamo najveći demokratski kapacitet u Srbiji i da možemo da uočimo nedostatke na brz i jednostavan način, i da te nedostatke uklonimo“, rekao je Stefanović.

Božidar Đelić, član takozvanog šireg Predsedništva DS, kaže da se „od 20. maja u 21 sat neprestano pita šta je mogao više da preduzme da Srbija za predsednika ima Borisa Tadića“. „Čini mi se da sam na terenu možda mogao više da uradim i da objasnim građanima kakav rizik na sebe je preuzeo Tadić u raskrinkavanju mafije i narko-kartela. Mislim da građani nisu shvatili koliki je to civilizacijski napredak“, objasnio je Đelić, koji nije želeo da odgovori na pitanje koga smatra najvećim krivcem u DS za Tadićev neuspeh na predsedničkim izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari