Na sastanku šefova diplomatija G8 u Potsdamu, a posebno u raspravi o Kosovu, isplivale su na površinu sve veće napetosti u odnosima Rusije i SAD, pišu juče vodeći američki dnevnici.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Kondoliza Rajs oštro su se prekjuče sukobili na sastanku u Potsdamu oko američkog predloga da se Kosovu da nezavisnost i planova za izgradnju protivraketnog štita u istočnoj Evropi, pišu Vašington post i Njujork tajms.

Na sastanku šefova diplomatija G8 u Potsdamu, a posebno u raspravi o Kosovu, isplivale su na površinu sve veće napetosti u odnosima Rusije i SAD, pišu juče vodeći američki dnevnici.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Kondoliza Rajs oštro su se prekjuče sukobili na sastanku u Potsdamu oko američkog predloga da se Kosovu da nezavisnost i planova za izgradnju protivraketnog štita u istočnoj Evropi, pišu Vašington post i Njujork tajms. Čak ni saopštenje koje je posle sastanka izdala Nemačka kao domaćin sastanka, a koje je obuhvatilo niz pitanja, uključujući Irak, Iran i Avganistan, nije moglo da ublaži sve veće razmirice oko Kosova.

Rezolucija SAD o Kosovu u UN

Beograd, Njujork – Vašington je juče predao ambasadorima država članica Saveta bezbednosti novi nacrt rezolucije o Kosovu, potvrđeno je Danasu u misiji SAD pri Ujedinjenim nacijama. Sagovornik našeg lista nije mogao da kaže ništa detaljnije o sadržaju predloga. U diplomatskim krugovima u UN procenjuju da on sumira stavove SAD i EU o Kosovu, a u izveštajima agencija tvrdi se da se tekst neće mnogo razlikovati od prethodnog, zasnovanog na Ahtisarijevom planu o nadgledanoj nezavisnosti. Izvori Danasa u UN procenjuju da, uprkos spekulacijama, zasad ne treba očekivati predlog rezolucije Rusije kao odgovor na američki predlog.

Neslaganja, koja su posebno došla do izražaja na konferenciji za novinare posle sastanka, nagoveštavaju da bi sve veće tenzije u odnosima Rusije i SAD mogli da dominiraju samitom G8 sledeće nedelje. Listovi pišu da su se, iako Bela kuća i Kremlj najavljuju korake za ublažavanje napetosti u odnosima, ruske i američke diplomate juče svađali i to baš na mestu gde su savezničke vođe 1945. razgovarale o budućnosti posleratne Evrope.
Sve veće napetosti i sumnje u odnosima Rusije i SAD počele su da liče na svađe oko prevlasti i uticaja koje su vodile tokom „hladnog rata“, ocenjuje Vašington post. Lavrov je po pitanju Kosova zapretio svim osim veta da upozori Zapad protiv rezolucije kojom bi se podržao plan za nezavisnost Kosova, piše Vašington post, dok Njujork tajms ocenjuje da je šef ruske diplomatije indirektno zapretio vetom.
Njujork tajms navodi, pozivajući se na evropske diplomatske izvore, da je rasprava između Lavrova i Kondolize Rajs o Kosovu ličila na teniski meč, a da Lavrov nije pokušao da stiša svoj bes zbog Kosova ni na konferenciji za novinare, na kojoj je većina drugih ministara pokušala da deluje srdačno.
List piše da su se za plan za Kosovo izaslanika UN Martija Ahtisarija izjasnile i Nemačka, Britanija i Francuska, a da je Lavrov delovao iritirano kad god bi neko od drugih šefova diplomatije izrazio želju da se Srbija uključi u zapadne strukture, poput EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari