Vojvodina će se, početkom oktobra, pridružiti Nišu i Kragujevcu i podići svoju zastavu u Briselu, a zvanično otvaranje Kancelarije Vojvodine u Briselu očekuje se sredinom tog meseca, tokom održavanja evropske nedelje gradova i regiona „Open Days“.


Na predstavništvo Pokrajine, koje će biti smešteno unutar Misije Srbije, primenjivaće se Zakon o spoljnim poslovima, što znači da će zaposleni imati diplomatski status i baviće se, kako ističe direktor Fonda „Evropski poslovi“ Predrag Novikov, suštinskim regionalnim pitanjima. Novikov navodi da su pripreme već počele, te da će Kancelarija početi sa radom i pre zvaničnog otvaranja. „Zadatak Vojvodine je da unapredi pitanje jasnijeg i efikasnijeg korišćenja evropskih fondova, da te cifre i po kvantitetu i po kvalitetu unapredi i uveća, ali i da pomogne da relevantne i preko potrebne informacije stignu i do drugih delova Srbije“.

Inicijativa za otvaranje vojvođanskog predstavništva pokrenuta je krajem prošle godine kada je napravljen politički sporazum sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem. Sa realizacijom se, međutim, kasnilo zbog nerešenih pitanja oko dela zgrade u Misiji Srbiji, koji će biti dat na korišćenje, a problema je bilo o oko pitanja statusa zaposlenih u Kancelariji Vojvodine.

U Pokrajinskoj vladi, iako nezadovoljni višemesečnim ignorisanjem republičke administracije, veruju da neće biti nikakvih prepreka da se i Vojvodina ove jeseni zvanično pojavi u Briselu, gde, inače, sedište već ima oko trista evropskih gradova i regija. Otvaranjem kancelarije u Briselu, Vojvodini će biti omogućen i lakši pristup novcu iz evropskih fondova i projekata. Direktor kancelarije APV u Briselu najverovatnije će biti Predrag Novikov.

Pored Vojvodine u Briselu bi uskoro moglo da bude otvoreno i predstavništvo Novog Pazara. Inicijativu Pazara, naime, podržale su diplomate iz neformalne grupe „Prijatelji Sandžaka“, koju čine ambasadori vodećih zapadnih zemalja u Srbiji. Kragujevac je u Briselu još od septembra prošle godine, dok je predstavništvo Niša otvoreno pre dva meseca. U kragujevačkom ofisu region Šumadije, koji uključuje još šest opština, predstavlja Borka Tomić, dok je šefica niške kancelarije Aleksandra Lugović. Niška kancelarija će od sledeće godine zastupati i ostale opštine iz niškog regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari