Svečlja: Koristeći "rusku školu" Srbija nastavlja da destabilizuje Kosovo i region 1Foto: printscreen / N1

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja optužio je danas Srbiju za kontinuirane napore da destabilizuje Kosovo i region, navodno koristeći taktiku takozvane „ruske škole“.

On je u objavi na Fejsbuku naveo da Srbija pojačava specijalni rat protiv Kosova, kombinujući propagandu, subverzivne operacije i hibridne metode za postizanje političkih ciljeva.

Prema njegovim rečima, napori Srbije da destabilizuje Kosovo su propali u nekoliko slučajeva, uključujući postavljanje barikada na severu, paravojne napade na Banjsku i pokušaje da se podstakne sukob u severnim opštinama putem lažnih vesti i propagandnih kampanja.

On je istakao da Srbija štiti kriminalne grupe sa političkim i finansijskim ciljevima, uključujući trgovinu drogom i oružjem.

„Nisu uspeli u svojim ciljevima da zaštite organizovane kriminalne grupe, u političke i finansijske svrhe/pranja novca, uzgoj droge, trgovina oružjem i destabilizaciju Kosova i regiona kroz masovnu trgovinu oružjem u opštinama na severu Kosova“, naveo je Svečlja.

Svečlja je dodao da su napori da se region destabilizuje putem insceniranja i incidenata protiv Srba na Kosovu takođe deo šire kampanje koju je orkestrirala Srbija, uključujući radikalne strukture i kriminalne grupe.

„Nedavno su granične tačke blokirale ekstremističke, radikalne i terorističke grupe, koje je sponzorisala srpska država“, dodao je Svečlja.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova je rekao da evroatlantska orijentacija regiona nema alternativu, i da je suverenitet Kosova neprikosnoven.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari