Svečlja povezuje proteste u Beogradu sa najavljenim protestom veterana OVK danas u Prištini 1Foto: FB/Printscreen

Ministar unutrašnjih poslova Dželjaj Svečlja izjavio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić gubi bitku na terenu u odnosu na premijera Aljbina Kurtija, zbog čega se vraća hibridnom ratu kroz koji, kako je naveo, pokušava da podstakne nemire na Kosovu.

On je tom smislu pokušao da poveže proteste protiv nasilja u Beogradu, sa protestima veterana OVK danas u Prištini.

„Čudno je kako je došlo do toga da se protest (veterana OVK) organizuje u subotu, u isto vreme kada i protest u Beogradu koji se tamo organizuje protiv Vučića“, napisao je Svečlja na Fejsbuku.

Dodao je da danas ostaje da se vidi da li će građani Kosova zadržati „svoje lično dostojanstvo i položaj države ili će upasti u ovu zamku hibridnog rata Srbije“.

Svečlja je konstatovao da Vučić gubi uticaj na severu Kosova, navodeći da su uhapšeni njegovi glavni kriminalci, zatvorene su im rute za šverc, a njegove laboratorije za drogu i farme kriptovaluta uništene.

„Nalazeći se u takvoj situaciji, gde njegova pozicija protiv Kosova iz dana u dan slabi, očigledno je Vučić odlučio da se vrati hibridnom ratu, da pokuša da podstakne nezadovoljstvo dezinformacijama, klevetama, stvarajući strah i nestrpljenje i previranja i na Kosovu. Ovo nema za cilj da ojača Vučićevu pregovaračku poziciju, već da oslabi Kurtovu poziciju“, kazao je on.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova je optužio srpskog predsednika da je medijima na Kosovu predao snimak razgovora šefice poslaničke grupe pokreta Samoopredeljenje Mimoze Kusari Ljilja sa bivšim poslanikom Srpske liste Slavkom Simićem.

„I sada, kao rezultat namernih pogrešnih tumačenja, imali smo scenu izazvanog nasilja u kosovskom parlamentu i kao da nisu dovoljne one scene koje su u svim međunarodnim medijima prikazivale Kosovo kao nestabilnu državu, danas je i ‘takozvani protest pred vladom'“, napisao je Svečlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari