"Kako Srbi nisu bili kriminalci pre napuštanja policije": Sagovornici Danasa o izjavi Svečlje da zahtev za vraćanje Srba u Kosovsku policiju neće biti ispunjen 1Foto: Printscreen/YouTube/Kosovo-Online

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja izjavio je u nedelju da neće biti govora o zahtevu Beograda da se Srbi, koji su napustili Kosovsku policiju vrate u tu instituciju, te je dodao da je taj čin ostavki predstavljao razračunavanje sa kriminalnim elementima.

Naši sagovornici tvrde da kosovske vlasti i dalje ne veruju srpskim policajcima, kao i da novi policajci iz srpske zajednice, koji se zapošljavaju, neće moći da stignu do viših pozicija.

Ministar Svečlja izjavio je u nedelju da Vučićev zahtev da se bivši policajci Srbi, koji su podneli ostavke na Severu, vrate na posao, sigurno neće biti ispunjen.

On je rekao da bi to predstavljalo kršenje Ustava Kosova i dodao da su ostavke policajaca iz srpske zajednice predstavljale čišćenje od kriminalnih elemenata na Severu.

„Ostavke tih policajaca su, zapravo, za veliki broj njih bile čišćenje od kriminalnog elementa na tom području. Nema govora o ispunjavanju zahteva Vučića da se oni vrate u Kosovsku policiju. To ne bi bilo samo kršenje zakona, već i kršenje političke volje građana Republike Kosovo, rekao je Svečlja.

MUP Kosova ne veruje srpskim policajcima

Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative kaže za Danas da izjava minsitra Svečlje predstavlja stav Vlade Kosova još od novembra 2022. godine, te da povodom toga nema promena ni iznenađenja.

"Kako Srbi nisu bili kriminalci pre napuštanja policije": Sagovornici Danasa o izjavi Svečlje da zahtev za vraćanje Srba u Kosovsku policiju neće biti ispunjen 2
foto privatna arhiva

„Policijski direktorat i MUP Kosova ne veruju srpskim policajcima, kako su tretirali integrisane policajce koji su izašli, tako će tretirati i nove regrute“, tvrdi Andrić Rakić.

Ona naglašava da je to dubok problem koji se i dalje ne priznaje, „pa se samim tim ni rešenje ne nazire“.

Svečlja ne može biti ispred zakona

Predsednik Srpskog narodnog pokreta Milija Biševac se slaže u oceni da je izjava Svečlje potpuno očekivana.

„Taj postupak da prištinska vlada neće prihvatiti da vrati policajce koji su podneli ostavke na svoje funkcije je očekivan, ali iz izjave gospodina Svečlje može se videti da je to još jedna politička manipulacija, jer je on sam naveo da se time narušava politička volja građana“, kaže Biševac, ali dodaje da ona ne može biti ispred zakona.

"Kako Srbi nisu bili kriminalci pre napuštanja policije": Sagovornici Danasa o izjavi Svečlje da zahtev za vraćanje Srba u Kosovsku policiju neće biti ispunjen 3
foto: Printscreen/YouTube/KoSSev

On podseća na Ahtisarijev plan u kojem stoji da zastupljenost policajaca mora biti u skladu sa strukturom stanovnišva i tvrdi da Svečlja zbog toga nije relevantan da to komentariše.

„Ono što jeste problematično je da imamo nove policajce koje su zaposlili i deo njih jeste i iz srpske zajednice, ali svi ti policajci koji su mladi i koji su prošli kurseve neće moći da zauzmu bitne funkcije na Severu. Njima će biti potrebno mnogo više rada i staža kako bi došli do veće funkcije, a to ne može da se rešava kroz dnevno političke teme, već treba da se ponovo vrati u dijalog“, pojašnjava sagovornik Danasa.

Komentarišući i izjavu ministra Svečlje da su ostavke policajaca iz srpske zajednice bile čišćenje od kriminalnog elementa na tom području, Biševac postavlja pitanje „kako to da ti ljudi nisu bili deo kriminalne strukture pre nego su dali ostavke, zašto tada nije pokrenuta istraga, već ih sada naziva kriminalcima?“

U Prištini se ponašaju kao da nije bilo dijaloga i Briselskog sporazuma

"Kako Srbi nisu bili kriminalci pre napuštanja policije": Sagovornici Danasa o izjavi Svečlje da zahtev za vraćanje Srba u Kosovsku policiju neće biti ispunjen 4
foto Medija centar

Predsednik Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, Duško Lopandić, ističe da se predstavnici prištinskih vlasti u ponašaju „kao da nije bilo dijaloga i Briselskih sporazuma, i kao da ne postoje međunarodne konvencije o zaštiti ljudskih i manjinskih prava“.

„Revolucionarni nacionalisti u Prištini izgleda ne čitaju ni sopstveni ustav“, zaključuje Lopandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari