Hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića je ogroman uspeh svih službi koje su bile uključene u poteru i dokaz da te službe jesu dorasle jednom tako teškom zadatku. Bez obzira na sve što je bilo ranije, očigledno je da takav zadatak nije lak.

Uostalom videli smo koliko je Amerikancima bilo teško da pronađu Osamu bin Ladena i videli smo gde su ga našli. Mislim da uvek treba imati u vidu da je to jako težak posao i da je u skrivanje takvih ljudi uključeno veoma mnogo elemenata i pomagača.

Moja prva reakcija na hapšenje je da je ovo izuzetno dobro jer će pomoći potpunoj promeni političke klime u kojoj će se odlučivati o srpskom zahtevu za članstvo u EU i početku pregovora o članstvu. Trenutno sam u Briselu, i to u Evropskom parlamentu, jer su me članovi Grupe prijateljstva sa Srbijom pozvali da razgovaramo o Srbiji u kontekstu regionalnih odnosa i saradnje. Mogu da vam kažem da je prva reakcija u Evropskom parlamentu – apsolutno oduševljenje. Nadam se da će se ono nastaviti i da će biti shvaćeno koliko je ovo značajan trenutak, ne samo za Srbiju već i za ceo region.

Ovo što se dogodilo uopšte ne znači da Srbija ne treba da nastavi da veoma ozbiljno radi na svojim zadacima i onome što će se naći u mišljenju Evropske komisije o napretku. U tom kontekstu je sjajna vest da su u Skupštini Srbije usvojene izmene Zakona o izboru narodnih poslanika. U Briselu je s velikim zadovoljstvom primljena činjenica da će svaki treći poslanik biti žena. Srbija na taj način opet uspeva da sebe postavi u ozbiljan evropski okvir kada je reč o standardima i vrednosti. Tako treba raditi i na drugim zakonima. Moramo biti ozbiljni u svemu što radimo i, ako bude tako, ubeđena sam da će Srbija do kraja 2011. godine dobiti i status kandidata i datum početka pregovora o pristupanju EU.

Htela bih da istaknem još jednu činjenicu koja se sada možda nema u vidu, a to je da će ovaj uspeh službi koje su učestvovale u hapšenju u ogromnoj meri podstaći kvalitativni nastavak reforme pravosuđa jer će sad i srpsko pravosuđe dobiti ozbiljan podsticaj. U Evropskoj komisiji sam čula da su zadovoljni poslednjim dogovorom svih aktera reforme i onim što je do sada postignuto. U ovom novom svetlu, verujem da će i ova tema na neki način da se konsoliduje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari