Svesrpski sabor: Jesu li se svi Srbi držali zajedno ili se veći značaj pridao Republici Srpskoj u odnosu na Kosovo i Metohiju? 1foto: M.A./ATAImages

Nedavno održanim Svesrpskim saborom, ocenio je deo političke javnosti u Srbij, veći značaj pridaje se Republici Srpskoj nego Kosovu i Metohiji. Sagovornici Danasa podeljeni su po ovom pitanju.

Aleksandar Arsenijević, predsednik Srpske demokratije iz Kosovske Mitrovice, navodi za naš list da se isticanjem „možda i veštačkih, ali i pravih, realnih problema“ Srba u Republici Srpskoj marginalizuju problemi Srba na Kosovu i Metohiji.

„Apsolutno smatram da se time pomera težište ka Republici Srpskoj. Možda i veštački, ali i pravi, realni problemi se ističu kako bi se problemi koji imaju Srbi na Kosovu marginalizovali tako što ćete da kažete da u Republici Srpskoj ima deset posto više Srba. Sama izjava predsednika Vučića da na Kosovu ne prenoći 10.000 Srba jeste izjava kojom se marginalizuju Srbi sa Kosova, a sa druge strane imate milion Srba u RS i BiH i sada se fokus pomera na taj deo“, kaže on.

Svesrpski sabor: Jesu li se svi Srbi držali zajedno ili se veći značaj pridao Republici Srpskoj u odnosu na Kosovo i Metohiju? 2
foto: Printscreen/YouTube/MEDIJA CENTAR – ČAGLAVICA

Arsenijević dodaje da je možda na ovaj način „Kosovo i završeno“, jer je, napominje, „zanimljivo da ovde više Vlada Srbije i Vučić nemaju šta da daju, a što Kurti silom ne može da uzme i nije uzeo“.

„Pregovarački okvir održanja vlasti se možda premešta na drugu lokaciju“, poručuje.

Čedomir Antić, istoričar i predsednik Naprednog kluba, na ovo pitanje odgovara slikovito.

„Kada nečiju kuću hoće da obiju, da je zapale i to više ljudi radi, onda je malo ružno da umesto da pomognemo, da se pitamo zašto domaćin brani vrata ili prozore“, navodi Antić.

Svesrpski sabor: Jesu li se svi Srbi držali zajedno ili se veći značaj pridao Republici Srpskoj u odnosu na Kosovo i Metohiju? 3
foto FoNet Aleksandar Barda

Nebojša Vukanović, poslanik Pokreta za pravdu i red u Narodnoj skupštini Republike Srpske, smatra da događaj u Beogradu nije bio Svesrpski, već Sabor vlasti Republike Srpske i Srbije.

„Nije ovo bio Svesrpski sabor već Sabor vlasti Republike Srpske i Srbije na kom nije bilo niti jednog predstavnika opozicije iz Srbije, niti su učestvovali u donošenju bilo kakvih deklaracija. Poslužio je manifestaciji uzajamne podrške Dodika i Vučića i to koriste za unutrašnje prilike pred lokalne izbore u Republici Srpskoj da Vučić dodatno osnaži Dodik“, kaže on.

Dodaje da je „priča o kompenzaciji Republike Srpske za KiM izrazito antisrpska i neprijateljska“.

Svesrpski sabor: Jesu li se svi Srbi držali zajedno ili se veći značaj pridao Republici Srpskoj u odnosu na Kosovo i Metohiju? 4
Nebojša Vukanović foto Printscreen/N1

„Ni moćna Rusija, koja ima atomsku bombu, supersila, ne može da izvrši ujedinjenje sa teritorijom Ukrajine gde živi ruska manjina, a ne to da rade Srbija i Republika Srpska. Dodikova priča o referendumu je neprijateljska i antisrpska, a na Saboru je doneta odluka da treba poštovati Dejton po kome je RS entitet u BiH sa širokom autonomijom. Ovakva RS odgovara svim Srbima, osim onim „Srbima na baterijama“, koji Srpsku koriste za pljačku i otimačinu kao što to čini Milorad Dodik. Bilo kakav pokušaj promene granica znači rat i ni do kakve promene granica ovde ne može doći“, poručuje Vukanović.

Saboru je prisustvovao i Vladislav Dajković, predsednik vanparlamentarne crnogorske stranke Slobodna Crna Gora, koji poručuje da svaki Srbin ima „dva mesta rođenja“ – „jedno u svom rodnom mestu i jedno na Kosovu i Metohiji“.

Svesrpski sabor: Jesu li se svi Srbi držali zajedno ili se veći značaj pridao Republici Srpskoj u odnosu na Kosovo i Metohiju? 5
foto: Printscren/YouTube/Prva TV

„Otuda je jasno da ne postoji nijedno važnije pitanje od položaja srpskog naroda na našoj svetoj zemlji. U trenutku napada na našu Republiku Srpsku, ali i na cijeli srpski narod ma gdje živio, smatram da se moramo držati zajedno, baš kao što je to bilo i na Svesrpskom saboru prije dva dana u Beogradu. Najzad, izražavam punu podršku vlastima u Beogradu, uz žaljenje što Aleksandar Vučić nije bio na vlasti 2006. godine. Jer da jeste, Crna Gora se nikada ne bi odvojila od svoje sestre Srbije“, navodi Dajković za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari