U sedištu Eparhije raško-prizrenske juče nije bilo moguće zvanično potvrditi vest kosovskih medija da su iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava (Janjić) i još četvorica dečanskih monaha podneli zahtev da im se izdaju kosovska dokumenta.

Jerej Savo Šmigić, sekretar Eparhijskog upravnog odbora, izjavio je za Danas da je jedina prava adresa na ovu temu arhimandrit Sava, koji od objavljivanja vesti preksinoć na portalu koha.net ne odgovara na pozive.

– Stav ERP je da sveštenstvo i monaštvo mora da ima kosovska dokumenta ako želi da SPC opstane na KiM, što u protivnom ne bi bilo moguće – kaže jerej Šmigić. Izvori Danasa tvrde da je nadležni episkop raško-prizrenski Teodosije (Šibalić) još početkom oktobra 2011. upozorio monaštvo na neophodnost uzimanja kosovskih isprava. Sa vladikom Teodosijem juče nismo mogli da stupimo u kontakt.

Kako Danas nezvanično saznaje, ni Sveti arhijerejski sabor SPC na nedavnom majskom zasedanju, ni saborski Odbor za KiM nisu se bavili problemima praktičnog života sveštenstva i monaštva na Kosovu, kao što je uzimanje dokumenata samoproglašene kosovske države.

U izveštaju koha.net, koji su, uz snimak, preneli i elektronski mediji, navodi se da je dečanske monahe dočekao i pozdravio gradonačelnik Dečana Rasim Seljmani, koji im je poručio da se „osećaju slobodno u njihovoj opštini i državi“.

Koha.net navodi da su osim arhimandrita Save zahtev za dobijanje kosovskih dokumenata podneli i monasi Jezekilj (Stakić), Serapion (Timšić), Luka (Širko) i Isaija (Milinković).

Isti izvor tvrdi i da je iguman dečanski Sava od predstavnika opštine Dečani „tražio da upisivanje monaha u Civilni registar Kosova bude bez prisustva novinara“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari