Svetska banka: Na Kosovu zaposleno 37 odsto radno sposobnog stanovništva 1foto (BETAPHOTO/ANDRIJA IGIĆ/)

U najnovijem izveštaju Svetske banke ocenuje se da će 2024. godine ekonomski rast na Kosovu iznosii 3,8 procenata, uglavnom vođen potrošnjom i investicijama dijaspore u građevinarstvo.

Glavni izazovi za Kosovo, prema izveštaju, ostaju reforme u energetskom sektoru, kao i vodosnabdevanje i unapređenje ljudskog kapitala, i veze sa inostranim tržištima.

Među rizicima Svetska banka ističe pritisak da se povećaju budžetski rashodi uoči izbora, ali i geopolitičku neizvesnost koja traje, uključenu u poseban politički kontekst Kosova.

„Oslabljena tražnja za izvozom iz inostranstva, pored visokih cena električne energije i nedovoljnog rasta tržišta rada u EU, koji utiču na doznake dijaspore, doveli su do pogoršanja budžetske situacije“, navodi se u izveštaju.

Kosovo u regionu Zpadnog Balkana i dalje ima najveći broj nezaposlenih, samo 37 odsto radno sposobnog stanovništva je zaposleno dok je u Albaniji, na kraju 2023. stopa zaposlenosti iznosila 66,7 odsto.
Svetska banka očekuje da će region u 2024. zabeležiti privredni rast od 3,3 odsto, u poređenju sa 2,6 odsto u 2023.

U izveštaju, pod nazivom „Održavanje tempa rasta“ je navedeno da se očekuje da takav „umereni“ bude nastavljen tokom 2025. godine.

Ublažavanje siromaštva, prema izveštaju, nastavljeno je širom regiona, ali je stopa smanjenja sporija nego pre pandemije kovida, uglavnom zbog sporijeg privrednog rasta i viših cena hrane poslednjih godina.

Svetska banka predviđa i smanjenje siromaštva za jedan odsto, svake godine za sve zemlje Zapadnog Balkana.

Prema izveštaju, očekuje se da će potrošnja i investicije imati značajniju ulogu u ekonomskom rastu u narednim godinama, dok će uvoz biti veći od izvoza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari