Svetska banka: Srbija bolja samo od BiH 1Foto: wikipedia

Prema izveštaju Svetske banke o uslovima poslovanja, Srbija je na 47. poziciji među 189 zemalja, što je poboljšanje od sedam mesta u odnosu na prošlu godinu.

Međutim, što se tiče neposrednog okruženja, Srbija bolje rangirana samo od Bosne i Hercegovine, rečeno je danas na sastanku Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji i Instituta ekonomskih nauka.

U regionu je najbolje rangirana Makedonija, na 12. mestu, a slede Rumunija, Bugarska, Hrvatska i Mađarska.

Sanja Filipović iz Ekonomskog instituta je izjavila da u Srbiji radi 324.600 malih i srednjih preduzeća i da taj sektor angažuje dve trećine zaposlenih u nefinansijskom sektoru, ali ostvaruje tek nešto više od 50 odsto profita i spoljnotrgovinske razmene.

– Mala i srednja preduzeća učestvuju sa 32 odsto u bruto domaćem proizvodu, ali tako visoko učešće nije rezultat sjajnog stanja u tom sektoru, već problema u sprovođenju reformi i nevolja veliki privrednih subjekta, rekla je Sanja Filipović.

Ona je izjavila da mala i strenja preduzeća čine samo 4,4 odsto firmi koje ostvaruju izvoz.

Slobodan Krstović iz Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj je izneo podatak da 46 odsto privrednika tvrdi da su uslovi poslovanja u Srbiji loši.

– Svaki treći privrednik smatra da su se uslovi poslovanja pogoršali u odnosu na prošlu godinu, izjavio je Krstović.

Prema njegovim rečima, privrednici smatraju da najnegativniji uticaj na poslovanje imaju neporeski nameti, porezi, siva ekonomija i nelojalna konkurencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari