Svetski zvaničnici čestitali Vučiću 1Foto: MAXIM SHIPENKOV / POOL

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je Aleksandru Vučiću pobedu na predsedničkim izborima i izrazio uverenost da će njegov posao kao šefa države omogućiti razvoj strateškog partnerstva sa Rusijom, saopštila je služba za odnose sa javnošću Kremlja.

„Tako ubedljiva pobeda na izborima pokazuje široku podršku vašim naporima, usmerenim na rešavanje aktuelnih ekonomskih i socijalnih zadataka koji stoje pred Srbijom, kao i na održavanje konstruktivnog, izbalansiranog spoljnopolitičkog kursa“, navodi se u telegramu čestitke ruskog predsednika, prenosi Sputnjik.

Putin je naglasio i da u Rusiji znaju Vučića kao „principijalnog pristalicu jačanja prijateljskih odnosa između Rusije i Srbije“.

Ruski lider je izrazio uverenost da će delatnost Vučića na čelu države „omogućiti dalji razvoj rusko-srpskog strateškog partnerstva za dobrobit bratskih naroda dveju zemalja“.

Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov je izjavio novinarima da Moskvi imponuje pobeda Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima u Srbiji, jer se on zalaže za razvoj odnosa između dve zemlje.

Vučić je, kako je saopšteno, primio i čestitku predsednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović povodom izbora za predsednika Republike Srbije. „Upućujem Vam srdačne čestitke povodom Vašeg izbora na dužnost predsednika Republike Srbije. Uverena sam da ćete na toj odgovornoj dužnosti uspešno raditi za sveukupni napredak Vaše države i za dobrobit svih njenih građana“, navodi se.

Grabar Kitarović je navela da veruje da će u predstojećem periodu zajedničkim radom pridonositi unapređenju sveukupnih hrvatsko-srpskih odnosa, „u čemu nam naše manjinske zajednice mogu biti poseban i trajan temelj“.

„Isto tako, izražavam nadu u pronalaženje rešenja za preostala otvorena pitanja, koja opterećuju odnose između dve susedne države, a u duhu našeg ranijeg dijaloga i Deklaracije o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između Republike Hrvatske i Republike Srbije, potpisane u Subotici 20. juna 2016. godine. Isto tako, ovom prilikom želim da naglasim da Republika Hrvatska podržava proces evropskih integracija Republike Srbije i da je spremna da nastavi da prenosi stečena znanja i iskustva iz zahtevnog procesa, koji je i sama nedavno prošla“, kaže se u čestitki hrvatske predsednice Grabar Kitarović.

Čestitao je i premijer Hrvatske Andrej Plenković. „Zadovoljstvo mi je da Vam u svoje lično ime, kao i u ime Vlade Republike Hrvatske, uputim čestitke povodom pobede na izborima za predsednika Republike Srbije. Uveren sam da su razvoj dobrosusedskih odnosa i promovisanje evropskih vrednosti u interesu naših dveju država“, navodi se u čestitki hrvatskog premijera.

Povodom izbora za predsednika, stila je i čestitka predsednika Republike Belorusije Aleksandra Lukašenka, u kojoj se između ostalog kaže: „Primite moje najtoplije i najiskrenije čestitke povodom Vašeg izbora za predsednika Republike Srbije. Ova pobeda svedoči da je srpski narod odao priznanje Vašim zaslugama na mestu predsednika Vlade i predstavlja nadu u nova dostignuća, dalji napredak i prosperitet zemlje“.

U zajedničpkom pismu novom predsedniku Srbije čestitke su uputili i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker. „Čestitamo vam na izboru za predsednika Srbije koji je potvrdio snažnu podršku koju uživate među narodom svojoj zemlji. Ovaj glas poverenja pokazuje da Srbija u potpunosti podržava evropski put koji ste izabrali i koji će vas voditi do članstva u EU“, navode oni i dodaju da se raduju budućoj saradnji sa Vučićem kao predsednikom Srbije.

Aleksandar Vučić primio je čestitku predsednika bugarske partije GERB Bojka Borisova: „Srećan sam što su građani Republike Srbije ponovo odlučili da Vam ukažu poverenje i što ste odneli ubedljivu pobedu na predsedničkim izborima.Ubeđen sam da ćete uz veštine i iskustvo, koje ste pokazali tokom premijerskog mandata, biti uspešni predsednik Srbije. Uveren sam da će, zahvaljujući Vašem liderstvu, Srbija slediti put stabilnosti i ekonomskog razvoja“ navode i dodaju da veruju da će Republika Srbija i Bugarska nastaviti da sarađuju i rade u cilju bezbednosti i prosperiteta regiona i svih građana Evrope.

Sinoć su putem Tvitera stigle i čestitke Johanesa Hana i Sebastijana Kurca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari