Svi prigovori na izborne nepravilnosti u Novom Sadu odbijeni: Opozicija najavljuje oštru borbu, vlast zakazala sednicu u starom sazivu 1Foto: Danas/A. L.

Svi prigovori koalicije „Udruženi za slobodan Novi Sad“ na izborne nepravilnosti u Novom Sadu su odbijeni. Većina žalbi se odnosila na pojedinačna biračka mesta i tražilo se da se na njima ponovi glasanje.

Ova koalicija podnela je 68 prigovora gde je tvrdila da je došlo do kršenja zakona time što je bilo fotografisanja glasačkih listića, kupovine glasova i drugih spornih radnji.

Zaseban prigovor odnosio se na to da nisu primenjene izmene Zakona o jedinstvenom biračkom spisku i da nisu obrisani svi građani koji su menjali prebivalište posle 3. jula 2023. godine.

Jedan prigovor se odnosio i na dešavanja na Novosadskom sajmu, gde se nalazio pozivni centar Srpske napredne stranke. U ova dva prigovora se tražilo ponavljanje glasanja na svim biračkim mestima.

Kako je pisao 021.rs, GIK i Viši sud su ovo odbili, uz obrazloženje da „Udruženi“ nisu priložili dokaze.

Jedan od nosioca liste „Udruženi za slobodan Novi Sad“, dr Vladimir Vrsajkov iz Stranke slobode i pravde, kaže da su nažalost očekivali ovakav odgovor.

– Smatramo da vlast, a i sud nisu ušli u suštinu naših prigovora, nego su ih odbijali zbog formalnih razloga. Njihova suština nije promenjena, niti je demantovana od strane vlasti, a to je da ti izborni nisu bili fer i pošteni, s obzirom šta smo sve videli da se dešavalo tog dana. Od kupovine glasova, pretnji, fantomski birača i tako redom. Osnova naših primedbi se odnosila na radnje van i u blizini izbornih mesta, što je iskorišćeno za odbijanje prigovora. Tako da suština zašto ni novosadski izbori nisu bili pošteni, stoji i dalje – kaže on.

Kako dodaje, samo su Miloš Vučević i Ana Brnabić izjavili da je sve što su radili taj dan dozvoljeno, pa i kol centar na Novosadskom sajmu, za koji opozicija sumnja da je bio samo to.

Sigurno je, kako ističe, da ovo nije način kako se organizuju slobodni i pošteni izbori u uređenim demokratijama Evrope.

– Poruka vlasti je zapravo da i mi koristimo metode prisile, pretnje i kupovine glasova pa ko je jači, tako ja shvatam njihove komentare. Mi smo nažalost iscrpeli sve institucionalne korake. Nadamo se da Novi Sad neće morati da trpi ovu vlast još dugo, ali u svakom slučaju spremni smo da učestvujemo u radu Skupštine grada i sve nepravilnosti i koruptivne radnje približimo građanima i pokažemo im kakva je zapravo vlast SNS-a – nastavio je Vrsajkov.

Brajan Brković iz pokreta Bravo kaže da koliko je SNS-u bilo važno da ostvari dobar rezultat i utisak nepobedivosti u Novom Sadu, govori i to koje su sve „resurse potegli da bi napravili izbornu krađu koji su napravili“.

Svi prigovori na izborne nepravilnosti u Novom Sadu odbijeni: Opozicija najavljuje oštru borbu, vlast zakazala sednicu u starom sazivu 2
Foto: Danas/A. L.

– Njih dalje ne isteresuje niti jedan prigovor ne samo u Novom Sadu, nego svuda. Ispostavilo se da koliko god treba težiti demokratskom društvu i pravilima koji ga uređuju, ovde to nije moguće, tako da građanima i organizacijama ne ostaje puno opcija. Ovo iskustvo treba zapamtiti i ne praviti grešku u narednim ciklusima, što se tiče oslanjanja na institucije države – rekao je Brković.

Gledajući sa distance, kako ističe, da nije bilo bojkota 2020. godine možda bi opozicija danas bila u boljoj situaciji, SNS ni ovaj put nije nigde izgubio vlast, ali sa druge strane u lokalnim je parlamentima dobio opozicione koalicije, partije i organizacije, koje će sada imati konstantan pristup informacijama.

Naprednjaci, kaže, sada sprovode jedno veliko“ spuštanje lopte“. Znalo se da je njihov zadatak bio da pasiviziraju neodlučne glasače, da poguraju bojkot i da svaki energetski naboj maksimalno relativizuju i banalizuju, kao priču o kol centru, kako ljudi ne bi stekli punu sliku onoga što se dešava.

– Sada je prilika da vidimo da li će opozicija raditi kampanju na lokalu sve vreme ili ćemo nastaviti da imamo slabašne lokalne organizacije, jer ovde se vodi samo visoka politika. Ne može priča o lokalnoj politici biti aktuelna samo kad su lokalni izbori. Očekujem da će u Novom Sadu biti ozbiljna gužva i političko nadmetanje, zato što sada imamo 32 odbornika opozicije. Zamislimo da su oni bili tu kada se usvajao novi Generalni urganistički plan, to onda ne bi prošlo kako jeste. Novom Sadu predstoje bitni događaji, kao što je realizacija Novog Sada na vodi gde opozicija može da skrene pažnju svojim delovanjem i pokaže građanima šta se zaista dešava – nastavio je Brković.

Koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke osvojila je 45 mandata (87.791 glas), dok opoziciona „Udruženi za slobodan Novi Sad“ ima 21 mandat (40.541 glas).

Lista „Heroji – Miša Bačulov“ dobila je tri mandata (6.332 glasa), a Kreni – promeni osam (16.723 glasa).

Savez vojvođanskih Mađara, kao manjinska lista, imaće jedan mandat (2.062 glasa).

Naprednjaci zakazali sednicu, ali u starom sazivu

Svi koji prate rad Skupštine grada Novog Sada ne sećaju se da je posle izbora zakazana sednica, ali starog saziva. Pravno, mandati odbornicima važe dok se novi ne dodele, ali u praksi, nema sednica u starom sazivu sem ako ne bude nešto vanredno, dok traje izborni postupak.

Kako kaže Vrsajkov, ovakav potez jasno govori kako naprednjaci zamišljaju rad buduće gradske skupštine. Dnevni red se naravno može dopunjavati do početka sednice, pa broj tačaka o kojima će se raspravljati verovatno nije konačan.

Svi prigovori na izborne nepravilnosti u Novom Sadu odbijeni: Opozicija najavljuje oštru borbu, vlast zakazala sednicu u starom sazivu 3
foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

– Treba da se raspravlja o važnim tačkama kao što je izveštaj budžeta i usvajanje regulacionih planova koji idu na ruku raznim investitorima. To će sve biti bez prisustva opozicije. Ovo ne može biti objašnjeno drugačije nego njihovom željom da što brže urade neke stvari dok se opozicija ne vrati u parlament – istakao je Vrsajkov.

Miran Pogačar iz pokreta Bravo kaže da će učiniti sve da se ova sednica ne održi.

– Pre verifikovanja mandata, oni zakazuju sednicu sa 40 i kusur tačaka, kao da je u pitanju redovna sednica, a ne sednica sa odbornicama u tehničkom mandatu. Ovo je sigurno pokušaj da se progura nešto protiv čega su građani, a o čemu bi se čulo da opozicija učestvuje. To će verovatno učiniti kroz dopunu dnevnog reda pred samu sednicu. Mi ćemo zato učiniti sve što možemo da pre svega ta sednica ne bude održana, jer je neligitimna i protivi se svakoj političkoj logici – izjavio je Pogačar.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari