– Izveštaj glavnog tužioca Serža Bramerca je objektivan. Svi smo svesni da rezultati nedostaju. Takođe, sve činimo kako bi haški optuženici Ratko Mladić i Goran Hadžić bili uhapšeni u što kraćem vremenskom roku – kaže za Danas tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević povodom jučerašnjeg Bramercovog obraćanja Savetu bezbednosti UN.


Da li su Mladić i Hadžić „nadohvat ruke“ srpskih vlasti, kako Bramerc tvrdi u izveštaju?

– Da oni jesu nadohvat ruke svakako bismo pružili tu ruku i pomogli im da se nađu u Tribunalu. Izveštaj gospodina Bramerca je najpozitivniji do sada, a vesti koje su stigle iz kancelarije haškog Tužilaštva o činjenici da su oni u Srbiji stvar su procene glavnog tužioca. Kada budemo saznali gde su tačno, uhapsićemo ih i transferisaćemo ih u Hag.

Da li su u potpunosti presečeni finansijski tokovi ka Mladiću i Hadžiću i da li postoje naznake o novoj mreži njihovih pomagača?

– Uglavnom jesu. Službe koordinisano rade, imamo konkretnu saradnju sa eminentnim subjektima u regionu i u svetu, postoji jasna politička volja da se završi ovaj mučan posao. Jednom rečju, činimo sve 24 sata dnevno svaki dan. Čekamo rezultat.

Da li to znači da postoje informacije da se haški begunci kriju u Srbiji?

– Ne mogu to sa sigurnošću da tvrdim. Postoji davna pretpostavka da su oni u Srbiji i mi činimo sve da ih pronađemo gde god da su.

Da li je tačna Bramercova tvrdnja u izveštaju da su srpske službe bezbednosti, tokom prethodnog rukovodstva, posedovale informacije koje su mogle da dovedu do hapšenja Mladića? Zašto nije delovano po tim informacijama?

– Ne mogu da iznosim stvari iz Akcionog plana. Ne mogu da se bavim nagađanjima. Gledamo da upotrebimo svaku korisnu informaciju da ih pronađemo. Posle ćemo razmatrati stvari koje su se dešavale u prošlosti, a na koje sada ne možemo da utičemo.

Da li se može očekivati da se na osnovu ponovne analize starih tragova može doći do lociranja Ratka Mladića?

– Ne mogu o tome da govorim.

 

Nastavak američke pomoći Srbiji

Beograd – Američka državna sekretarka Hilari Klinton pozitivno je ocenila saradnju vlade u Beogradu s Haškim tribunalom čime su ispunjeni uslovi za nastavak finansijske pomoći Srbiji. Kameron Manter, ambasador SAD u Beogradu, saopštio je da će „dodatnih pet miliona dolara sada biti dostupno i dopuniće 44 miliona dolara pomoći koju SAD ove godine obezbeđuju Srbiji“. Manter je naveo da je državna sekretarka „pozitivno ocenila“ da je Srbija svojom saradnjom s Hagom ispunila kriterijume Stejt departmenta. R. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari