Svi treba da budu srećni što su odnosi Turske i Srbije ovako dobri 1

Predsednik Aleksandar Vučić sa, kako je najavljeno, pet ministara Vlade Srbije posetiće Tursku 7. maja.

Dok se deo srpskih medija bavio pitanjem zašto tog dana Vučić neće biti u Moskvi na inauguraciji predsednika Vladimira Putina, Beograd i Ankara od novog susreta predsednika Vučića i Erdogana puno očekuju. Zvaničnici dve zemlje veruju da će susret biti još jedan dokaz odličnih odnosa Turske i Srbije. U to je ubeđen i sagovornik Danasa turski ambasador Tanžu Bilgič.

* Beograd očekuje da će ekonomija biti glavna tema. Šta Ankara očekuje od susreta?

– Odnosi između Turske i Srbije napreduju iz dana u dan i čak bi se moglo reći da su na najvišem nivou u svojoj istoriji. Tokom 2017. bilo je nekoliko susreta na visokom nivou. Dva predsednika su se u okviru međunarodnih skupova sastala tri puta. Pored toga, predsednik Redžep Tajip Erdogan je u oktobru učinio istorijsku posetu Srbiji. Valja reći da je ta poseta u velikoj meri promenila shvatanja o Srbiji u Turskoj i shvatanja o Turskoj u Srbiji. Odnosi između dve zemlje napreduju na svim nivoima, a glavni motor tog napredovanja je ekonomska saradnja. Tokom predstojeće posete predsednika Vučića Ankari biće održan i prvi sastanak Visokog saveta za saradnju. Verujemo da će taj mehanizam još više unaprediti naše odnose. Cilj Turske je da unapredi saradnju sa Srbijom na svim poljima, dakle da razvijamo ne samo političke odnose nego i saradnju na polju kulture i turizma. Ovo poslednje jedan je od prioriteta Turske. Svake godine veliki broj turista iz Srbije posećuje Tursku. Istovremeno, turisti iz Turske su najbrojniji strani turisti u Srbiji i prednjače po broju turističkih poseta. Ukratko, postoje svi uslovi za unapređenje odnosa između dve zemlje.

* Odnosi dve zemlje su, prema rečima predsednika Erdogana i Vučića, najbolji u novijoj istoriji. Znate da Zapad, posebno EU sa dosta podozrenja gleda na „širenje turskog uticaja“ na Balkanu. Ima li razloga za njihovu sumnjičavost?

– U stvari ovo pitanje bi trebalo postaviti onima koji imaju takve komentare. Niko ne treba da sumnja, niti da traži zadnje namere u napredovanju političkih i ekonomskih odnosa između dve suverene zemlje kakve su Turska i Srbija. Iz istorijskih razloga Turska ima jako duboke odnose sa zemljama u regionu. Činjenica je da ti istorijski i kulturni odnosi omogućavaju bolje međusobno razumevanje i zato nikoga ne treba da čudi što su odnosi između Turske i Srbije dostigli sadašnji nivo u jako kratkom periodu. Uostalom, Turska podržava Srbiju i u procesu pristupanja EU, kao i u pogledu članstva u evroatlantskim institucijama. Zato, smatram da bi trebalo da svi budu srećni što su odnosi između Turske i Srbije ovako dobri.

* Ambasador Srbije u Ankari Zoran Marković nedavno je izjavio da su dva predsednika napravili preduslov za povećanje svake vrste saradnje. Slično je rekao i Bilal Erdogan, sin turskog predsednika, nedavno u Beogradu. Da li druge oblasti, ekonomija, pre svega, prati dobre političke odnose?

– Jedan od glavnih uslova za napredovanje ukupnih odnosa između dve zemlje je da lideri tih zemalja imaju međusobno dobre odnose i volju da te odnose unapređuju. Kada je reč o Turskoj i Srbiji i naš predsednik Erdogan i predsednik Vučić pokazali su veliku volju da naše odnose dovedu do savršenog nivoa. U stvari, volja dva lidera pokreće i druge državne institucije. Obim bilateralne trgovinske razmene koji je u 2016. bio 900 miliona dolara zahvaljujući ovim dobrim odnosima dostigao je 1,1 milijardu dolara. Zahvaljujući postignutoj reviziji Sporazuma o slobodnoj trgovini očekujemo dalje ubrzanje sa ciljem da taj broj udvostručimo u kratkom periodu. Osim toga, interesovanje turskih investitora za Srbiju je u poslednje vreme značajno poraslo. Turski privrednici svojim investicijama u različitim delovima Srbije daju značajan doprinos porastu zapošljavanja. Kao ambasador najviše sam angažovan na usmeravanju turskih privrednika koji dolaze da investiraju u Srbiji.

* Da li će u Ankari biti finiširan dogovor o gradnji auto-puta Beograd – Sarajevo, kao i puteva u Srbiji, Sandžaku, čija je gradnja najavljena još pre 7-8 godina?

– Obe pomenute teme su za nas među najvažnijima na dnevnom redu. Naš predsednik je poslednji put u januaru razmatrao auto-put Beograd – Sarajevo zajedno sa predsednikom Vučićem i predsedavajućim Predsedništva BiH Izetbegovićem u Istanbulu. Jedna naša delegacija je proteklih meseci bila u Beogradu kako bi radila na tehničkim pitanjima i ispitivala maršrutu. U okviru priprema studije izvodljivosti, sa srpskom stranom razmatramo i modele finansiranja projekta. Nadamo se da ćemo uskoro po ovom pitanju imati dobre vesti za građane Srbije. Po prirodi stvari, ovo će biti jedna od tema koje će se razmatrati tokom posete predsednika Vučića Ankari.

„Smejemo se i rastužuju nas iste stvari“

* Prošle nedelje je sin predsednika Erdogana Bilal Erdogan otvorio izložbu o turskom streličarstvu u Beogradu. Za vikend ste zajedno sa predsednikom Vučićem dali znak za start biciklističke ture „Od Stambol kapije na Kalemegdanu do Beogradske kapije u Istanbulu“. U poslednje vreme Turska je postala vidljivija u kulturnom smislu. Šta je uzrok toga?

– Zbog zajedničke prošlosti postoji velika kulturna bliskost između Turske i Srbije. Ova kulturna bliskost izaziva interesovanje u Srbiji po pitanju svakog elementa turske kulture i istorije. LJubitelji umetnosti u Beogradu pokazali su interesovanje za izložbu o turskom streličarstvu koju je svečano otvorio Bilal Erdogan. Takođe smo za vikend predsednik Vučić i ja dali znak za start biciklističke ture koja počinje u Beogradu i završava se u Istanbulu. Ova biciklistička tura, dugačka 1.100 kilometara, predstavlja važnu priliku da se preko sporta celom svetu pošalje poruka o prijateljstvu između naših zemalja. Još jedan primer naše kulturne bliskosti je da se u Srbiji sa zadovoljstvom gledaju turske serije. Kao narodi smejemo se i rastužuju nas iste stvari. Zato turske serije u Srbiji imaju veliku gledanost. Smatram da je još jedan pokazatelj veliko interesovanje za kurseve turskog jezika u kulturnom centru Yunus Emre u Beogradu. U Srbiji se realizuju i pojedini projekti Turske agencije za saradnju i koordinaciju radi opstanka zajedničkog istorijskog nasleđa. Zbog svoje prirode ti projekti pozitivno doprinose i vidljivosti Turske u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari