Domaćica u Stejt departmentu i gošća iz Prištine prosto su se utrkivale u međusobnim komplimentima kad je u sredu obeležavan kraj serije razgovora koje je predsednica Kosova imala sa visokim predstavnicima američke administracije i Kongresa.

Ta ovdašnja standardna procedura (uobičajena za visoke goste iz belog sveta, koje njihov međunarodni rejting dovodi na kraju posete do diplomatske centrale SAD, ali ne i preko praga Bele kuće) dopunjena je, međutim, prekjuče i jednom neuobičajenom manifestacijom – potpisivanjem „međudržavnog američko-kosovskog sporazuma o zaštiti i očuvanju određenih kulturnih dobara“.

Inače, saznaje se da će dobar deo tih po(t)pisanih dobara obuhvatiti i ponešto od onog srpskog kulturno-istorijskog nasleđa na Kosmetu, čiju zaštitu Beograd u poslednje vreme intenzivno traži od Uneska. „Odlučni smo da pomognemo u očuvanju kulturnog nasleđa na Kosovu, hrišćanskog, muslimanskog, jevrejskog, srpskog, albanskog“, rekla je tim povodom Hilari Klinton, posle potpisivanja sporazuma sa Jahjagom, posebno pritom pominjući Gračanicu (srpski pravoslavni manastir iz 14. veka) kao jedan od tih dragocenih objekata u čijoj će se zaštiti angažovati SAD „za dobro svih ljudi na Kosovu i na Balkanu, kao i ostalih širom sveta koji dele to nasleđe“.

Van tog kulturno-istorijskog konteksta, šefica američke diplomatije je (naglašavajući da govori u Obamino i svoje ime) ponovila ovdašnju mantru o „snažnoj i kontinuiranoj podršci SAD suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kosova, za dobro kosovskog naroda i celog regiona“. Ukazala je, takođe, na značaj nedavne odluke iz Brisela da se olakša „kontinuirana integracija u EU nezavisnog i multinacionalnog Kosova sa demokratskim institucijama“.

Atifete Jahjaga, sa svoje strane, počela je i završila svoje istupanje u Stejt departmentu iskazivanjem neizmerne zahvalnosti američkom narodu (a i Klintonovoj lično), kao „najjačem kosovskom savezniku, koji je bio uz nas u našim najtežim trenucima – u izvojevanju slobode, kao i u sadašnjem procesu izgradnje nove države, koja ima dugačku istoriju“. „Kosovo je multietničko društvo u kome nacionalne zajednice žive u slobodi i miru. Opredeljeni smo za izgradnju dobrosusedskih odnosa sa svim državama u regionu“, rekla je ona tom prilikom, uz konstataciju da Kosovo danas već predstavlja „faktor stabilnosti na Balkanu“.

U okviru tih završnih razgovora i ceremonije potpisivanja pomenutog sporazuma u Stejt departmentu, Jahjaga se – gostujući na međunarodnoj tribini ovdašnjeg Džons Hopkins univerziteta – posebno osvrnula i na poznati aktuelni problem sa ruskom humanitarnom pomoći čije su dostavljanje prvo zaustavile međunarodne mirovne snage na graničnom prelazu prema severnom Kosovu. Njeno objašnjenje da je pomenutu krizu prouzrokovalo odbijanje pošiljaoca da prihvati standardne međunarodne norme o kontroli tovara, zdušno je tom prilikom podržala i Hilari Klinton.

…Sve u svemu, posetom uz prateće komplimentiranje gošći iz Prištine završio se u Vašingtonu jedan svojevrsni prednovogodišnji defile zapadnobalkanskih lidera, dočekivanih ovde sa uvažavanjem i ispraćenih sa ohrabrujućim saopštenjima.

Dan pre predsednice Kosova, iz Stejt departmenta emitovani su snimci Klintonove i poruke posle razgovora sa predsedavajućim Predsedništva BiH Željkom Komšićem, par nedelja ranije isto je bilo i posle posete premijera Crne Gore Igora Lukšića. Vrlo je izvesno da će se sve to uskoro ovde reprizirati i sa dva Zorana (Jankovićem i Milanovićem), posle njihovog ustoličenja za premijera Slovenije i Hrvatske.

Primećujete, verovatno, da se u tom vašingtonskom kontekstu jedino nigde ne pominju, bar u nekoj bližoj perspektivi, eventualni predsedničko/premijerski gosti iz Beograda. Ne. Toga ovde zasad nema na horizontu, a kad će biti – ne znamo.

Jahjaga: Bilo kad i bilo gde s Tadićem

U odgovoru na pitanje Danasa, Atifete Jahjaga bez dvoumljenja je izjavila da bi, u slučaju potrebe, bila spremna da se i u Beogradu sretne i razgovara sa Borisom Tadićem ili nekim drugim od srpskih lidera. „Sa bilo kim, bilo kad i bilo gde, ako je za dobro mog naroda!“, glasio je njen odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari