"Svi žele formiranje, ali iz potpuno različitih razloga": Marinika Tepić za Danas o Anketnom odboru o dve tragedije koji bi trebalo uskoro da bude formiran 1Printskrin RTS

„Očekujem da će Anketni odbor, koji treba da utvrdi okolnosti pod kojim su se desila dva masakra početkom maja, biti konstituisan i početi da radi za oko dve nedelje. Sve zavisi od rokova objavljivanja odluke parlamenta u Službenom glasniku“, kaže za Danas Marinika Tepić, šefica poslaničkg kluba Ujedinjeni i buduća predsednica Anketnog odbora.

Ona napominje da bi prvu sednicu tog tela trebalo da sazove predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić.

„I na toj sednici biće izabran predsedavajući, a po skupštinskoj odluci i svih poslaničkih grupa, mesto predsedavajuće pripašće najvećoj opozicionog poslaničkoj grupi, odnosno našoj grupi. Anketni odbor u svom sastavu imaće 23 člana iz redova narodnih poslanika. Amandmanom smo juče dopunili sastav za još dva poslanika, sa 21 na 23, kako bi i samostalni poslanici imali jednog predstavnika“, objašnjava Tepićeva.

Prema njenim rečima tokom 30 dana rada, glavni cilj Anektnog odbora biće utvrđivanje činjenica i okolnosti koje su dovele do dva masakra u OŠ “Vladislav Ribnikar” i selima oko Mladenovca Malo Orašje i Dubona. Odbor će potom pripremiti i zaključke i preporuke.

„Međutim, ono što je ključno važno jeste da ovaj Anketni odbor može da pozove i institucije i organe i pravna i fizička lica koji nisu mogli da budu pozvani na ovoj tek završenoj sednici, ali njihovi lični, direktni i uživo odgovori na okolnosti i činjenice koje su dovele do dve tragedije 3. i 4. maja, mogu da budu itekako značajne, a sasvim moguće i ključne. Tako bih, na primer, mogla pozvati da pred Anketnim odborom iskaz daju i predstavnici tužilaštva, policije, direktorku škole u vreme tragedije, predstavnike roditelja, REM-a, medija koje smatramo da su doprineli svim vrednosnim devijacijama, kao i organe Vlade, ministre, ali i predstavike struke, eksperte“, navodi sagovornica Danasa.

Dodaje i da mogu biti tražena dokumenta od značaja za istragu oba slučaja i postupanje zvaničnih organa neposredno nakon tragedija.

„I što je još važnije, rad Anketnog mora biti javan, kao i u prethodnim slučajevima kada je javni servis takođe imao obavezu da prenosi zasedanja Anketnog odbora, kao na primer kada je u vezi EPS-a, Anketnim predsedavao tada takođe opozicioni poslanik iz redova radikala Aleksandar Vučić“, navodi Tepićeva i dodaje da je Anketni odbor jedina tačka koja je maltene jednoglasno izglasana na sednici parlamenta.

Ističe da svi žele formiranje Anketnog odbora, ali iz potpuno različitih razloga. Vlast da bi ponovo dokazivala kako sistem nije zakazao, a opozicija kako bi ukazala upravo na propuste sistema za koji smatra da je apsolutno zakazao.

Radomir Lazović, koji je i predlagač formiranja Anketnog odbora kaže za Danas da bi se došlo do odgovora vezanih za dva masakra, Anketni odbor bi trebalo da ispita bezbednosne okolnosti u kojima su se desile tragedije, doprinos medija, ulogu obrazovnog sistema i delovanje nadležnih institucija u periodu pre i posle tragedije.

On kaže da u njegovoj zeleno – levoj poslaničkoj grupi NDBG još nije odlučeno ko će biti član Anketnog odbora

„To je zato što želimo da vidimo kako će izgledati predlozi članova drugih poslaničkih klubova opozicije i da u koordinaciji sa njima damo osobu koja ima ekspertizu u oblasti koja nam je porebna“, napominje Lazović, koji je tokom skupštinske rasprave osam sati govorio o potrebi formiranja Anketnog odbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari