Svilanović: Promeniti politiku proširenja EU 1Foto: www.mc.rs

Kada govorimo o politici proširenja, dosadašnji način funkcionisanja treba promeniti, rekao je generalni sekretar Veća za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović govoreći na panelu „Članstvo u EU: dug put od vizije do stvarnosti“ u okviru Balkanskog samita danas u Briselu.

„Proces pristupanja bi trebao da zaokupi region radom na razvoju. Veće stoga radi sa regionalnim vladama na reformskim procesima, pripremajući ih za trenutak pristupanja. Započete regionalne aktivnosti se vode vizijom da Zapadni Balkan, kao zajedničko tržište, može biti konkurentniji, ekonomski jači i privlačniji za strana ulaganja. Veće za regionalnu saradnju će u naredne tri godine raditi na ostvarivanju ovog cilja u sklopu svojih aktivnosti u domenu veština i mobilnosti, povezanosti i konkurentnosti, uz obnovljeno usredsređenje na reformu javne uprave, pravosuđe, borbu protiv korupcije i sigurnosnu saradnju u Jugoistočnoj Evropi“, naglasio je Svilanović.

„Na Zapadnom Balkanu dolazi do promene na bolje i čvrsto vjerujem da će dinamika regionalne saradnje i evropske integracije nastaviti da stabilizuju Zapadni Balkan, pri tome doprinoseći sposobnosti regiona da odgovori na brojne izazove“, dodao je on.

Samit „Balkan: Podsticanje povezanosti na putu ka EU“ organizovali su Prijatelji Evrope, vodeća stručna organizacija sa sedištem u Briselu, uz podršku fondacije Konrad Adenauer, Veća za regionalnu saradnju, Razvojnog programa Ujedinjenih nacija, Trans-jadranskog gasovoda i misije Sjedinjenih Država u Evropskoj uniji.

Ministar spoljnih poslova Albanije Ditmir Bushati rekao je da treba da prevaziđu razlike između Zapadnog Balkana i drugih zemalja koje su se pridružile EU te da je najbolji način da se to uradi kroz regionalnu saradnju i rad na unapređenju povezanosti regiona.

Specijalni izaslanik za Organizaciju za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) i Zapadni Balkan u Ministarstvu spoljnih poslova Češke i bivši evropski komesar za proširenje i politiku susedstva (2010-2014) Štefan File rekao je da treba pronaći sredinu i dati nadu zemljama koje teže Evropskoj uniji.  

Viši savetnik za Južnu i Srednju Evropu u američkoj državnoj administraciji Gordon Duguid rekao je da je optimista u pogledu Zapadnog Balkana, s obzirom da region želi da bude dio EU a Sjedinjene Države ga tamo već i vide kroz proces kroz koji prolazi.

Glavni pregovarač Srbije sa EU Tanja Miščević dodala je da ljudi u našem regionu vide Evropsku uniju kao instrument promene a ne samo kao cilj. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari