Tači: Ako postignemo dogovor, "preševska dolina" pristupa Kosovu 1foto:www.president-ksgov.net

Kosovski predsednik Hašim Tači kaže da je zahtev predstavnika Albanaca u Preševu i Bujanovcu za ujedinjenje sa Kosovom sada institucionalizovan, ponovivši mogućnost korekcije granične linije sa centralnom Srbijom.

Demarkacija sa Srbijom „desiće se i ovde će biti ispravke“, rekao je Hašim Tači tokom posete Privrednoj komori u Prištini, prenosi RTS. Tači je naveo  da ako bude postignut obostrani sporazum, niko ne može da ga spreči – čak ni EU, ni NATO ni SAD, preneli su prištinski mediji.

Iako je rekao da ne zna kada će biti sledeći sastanak delegacije Beograda i Prištine u Briselu, najavio je da krajem avgusta i početkom septembra meseca očekuje pojačanu dinamiku Evropske unije u tom pogledu.

Naglasio je da podele Kosova neće biti i izrazio  nadu da će krajem avgusta, odnosno početkom septembra, nastupiti snažnija dinamika u dijalogu Kosova i Srbije.

„Korekcija granice je realnost. Imamo negde oko 400 kilometara granice između Kosova i Srbije koja treba da se utvrdi jer moramo da okončamo konsolidaciju naše države. Taj proces još uvek nije okončan sa Srbijom. Iz tog razloga, diskutovaće se o demarkaciji, diskutovaće se o korekciji granica. U sklopu korekcije granica naglašavam još jednom da ni pod kojim okolnostima, ni po koju cenu, i niko neće moći da imponuje realizaciju srpskih težnji o podeli Kosova. U tom pogledu, mislim da je prihvatljiv sa naše strane institucionaliziran zahtev lidera Preševske doline o priključenju Kosovu ukoliko postoji saglasnost obe strane. Niko neće moći da bude protiv jednog sporazuma između Kosova i Srbije ukoliko postoji volja, ni EU, ni NATO ni SAD. Neće biti podele, a korekcija granice može da se desi, uključivanjem Preševske doline“, kazao je Tači, prenosi RSE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari