Tači: Bez podrške SAD i NATO 1Foto: www.president-ksgov.net

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da Kosovo nema međunarodnu podršku, naročito Sjedinjenih Američkih Država, za izmenu zakona i transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova.

Tači je rekao Glasu Amerike da je „radio tri godine, da se ovo pitanje reši kroz ustavne amandmane i da bi voleo da se to dogodi.

„Imali smo podršku SAD i NATO, ali je sada postalo nemoguće, naročito posle otvorenih, jasnih i odlučnih izjava Srpske liste i Beograda da to ne dozvoljavaju, a Srpskoj listi se preti da ne glasa o zakonu“, rekao je Tači.

On je rekao da je odluka o uspostavljanju vojske u nadležnosti kosovskih instutucija .

„Svi želimo ustavne promene i radićemo da se to dogodi. Proces transformacije je institucionalan, ustavan i legalan i on spada u vrednosti i naš ervoatlanski okvir. Stoga, u potpunosti sam uveren da će međunarodna zajednica imati razumevanje za iskreno angažovanje kosovskih institucija“, rekao je Tači.

On je takođe rekao da se kosovska vojska neće angažovati ni protiv koga i da posledica njenog formiranja neće okončati dijalog sa Beogradom.  

Tači: Uticaj rusije pretnja

Uticaj Rusije i prisustvo njenih aviona i baza u Srbiji su jedina pretnja miru u regionu, izjavio je predsednik Kosova Hašim Tači na sastanku sa ambasadorima zemalja Kvinte, piše danas prištinska štampa.

Tači je rekao da neće povući svoju inicijativu za formiranje vojske kroz promenu zakona o Bezbednosnim snagama i od ambasadora zatražio garancije da će nagovoriti poslanike Srpske liste da glasaju za promenu ustava koja bi omogučila transformaciju Bezbednosnih snaga u vojsku a pošto nije dobio takve garancije od njih on je rekao da je jedini način da se formira vojska promena zakona o Bezbednosnim snagama.

Tači je odbacio tvrdnju generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da bi promena zakona bio jednostrani čin, dodajući da sudbina Kosova i vojske ne mogu da budu taoci volji Srba.

Potpuno sam svestan svega što može da proistekne iz ovoga ali naglašavam da će Bezbednosne snage biti transformisane i da će se ta transformacija uspešno odvijati uz SAD i NATO, rekao je on.

Tači je rekao da su demokratske institucije suverene države Kosovo odlučile da Bezbednosnim snagama daju dužnosti profesionalne, moderne i multietničke vojske čija je dužnost odbrana države i niko to ne može da ospori uključujući prijateljske zemlje, NATO i njene članice. Ovome se protivi samo Srbija, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari