Tači: Čekamo srpske poslanike 1Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Kosovske institucije će čekati povratak poslanika Srpske liste u skupštinu radi glasanja o ustavnim promenama, koje bi omogućile formiranju vojske, iako su oni najavili da će glastati po instrukcijama Beograda, izjavio je za agenciju Kosova pres predsednik Hašim Tači.

Institucije će čekati srpske poslanike „do poslednjeg trenutka“, ali ako se oni ne vrate u parlament vojska će biti uspostavljane usvajanjem nacrta zakona o Bezbednosnim snagama, rekao je Tači i dodao da je on u potpunosti za ustavne promene jer je to u zajedničkom interesu svih donosilaca odluka.

Tači je rekao da je sa poslanicima Srpske liste razgovarao i privatno i zvanično o uspostavljanju vojske Kosova i dodao da su oni rekli da se ne bi protivili toj ideji, ali da je njihov stav zauzet po instrukcijama Beograda.

Mi ne možemo da ostanemo taoci Beograda, mi smo nezavisna i suverena zemlja, rekao je Tači.

On je istakao i da međunarodna zajednica nije pokazala interes da vrate Srpsku listu u važan proces konsolidacije države Kosovo. Oni su građani Kosova, kosovski poslanici i legitimni predstavnici svog naroda, rekao je Tači. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari