Predsednik Vlade Kosova Hašim Tači pristao je na pominjanje Rezolucije 1244 SB UN u fusnoti o regionalnom predstavljanju Prištine zbog toga što mu je američki diplomata Vilijam Berns zauzvrat obećao zvanični susret s predsednikom SAD Barakom Obamom u Beloj kući.


Ovo saznanje je objavio prištinski dnevnik Koha ditore, pozivajući se na dva različita međunarodna izvora koji su zbog osetljivosti teme želeli da ostanu anonimni. Berns, zamenik državne sekretarke Hilari Klinton, tu ponudu Tačiju izneo je tokom boravka u Prištini sredinom februara, a kosovski premijer je potom pristao i na pominjanje Rezolucije 1244, što je do tada odlučno odbijao, piše Koha.

Ni u Beloj kući, ni u kabinetu premijera Kosova nije ni potvrđena, ni demantovana informacija o ovoj političkoj „trampi“. Glavni Tačijev savetnik Bekim Čolaku rekao je da su posete Vašingtonu „uvek veoma značajne“, ali da trenutno nema zvaničnog poziva za posetu Americi. Čolaku je rekao i da „poziv na susret sa Obamom ne treba da bude iznenađenje zbog činjenice da je Kosovo izuzetno privrženo politici SAD“ i jer je Tači do sada već dva puta bio gost u Beloj kući.

Beograd i Priština dogovorili su se 24. februara da se pri regionalnom predstavljanju Kosova koristi fusnota u kojoj se pominju Rezolucija 1244 SB UN, kao i Mišljenje Međunarodnog suda pravde o Deklaraciji nezavisnosti Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari