Tači: Na pretnje Srbije odgovorićemo puškama 1Foto: EPA/Tomas Kovacs

Predsednik Kosova, Hašim Tači, odao je počast na groblju ubijenima na Košarama i učestvovao je u spomen skupu, u okviru tradicionalne manifestacije „Dani Orla“, u čast bitke na Košarama.

Tači je takođe spomenuo pretnje iz Srbije, rekavši da će na „ove pretnje biti odgovoreno kako smo odgovorili pre 19 godina – puškama“, prenosi Kosovapress.

„Kosovo je uprkos izazovima uspešna priča o izgradnji države. U svako vreme smo zahvalni prijateljskim državama koje su nas podržale čak i u fazama unutrašnje konsolidacije i međunarodne afirmacije. Kosovo nastavlja da istrajava u cilju evroatlantskih integracija“, rekao je on.

Tači je dodao da je nezavisnost Kosova postala faktor mira i stabilnosti u regionu, uprkos činjenici da susedna država Srbija još uvek otežava članstvo u UN i drugim međunarodnim organizacijama.

Tači je rekao da Kosovo nema drugu orijentaciju osim evroatlantsku, prenosi RTK na svom sajtu.

Đurić: Tači priziva rat, mržnju i sukobe

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić izjavio je da Hašim Tači direktno preti puškama i oružjem i time priziva rat, mržnju i sukobe.

Marko Đurić je rekao da Tači više čak i ne skriva da je glavni cilj njegovog političkog delovanja, kako ranijeg, tako i sadašnjeg, stvaranje „Velike Albanije“.

„Njegovo destruktivno delovanje predstavlja direktnu pretnju celom regionu, ali i Evropi“, ocenio je Đurić.

Direktor Kancelarije je reagovao na izjavu Tačija, koji je danas na Košarama pominjao navodne pretnje „koje stižu iz Srbije“ i rekao da će „na te pretnje odgovoriti isto kao što su odgovorili pre 19 godina, puškama“.

Govoreći o tobožnjim, a zapravo nepostojećim pretnjama Srba i Srbije, Tači je taj koji direktno i otvoreno preti puškama i oružjem i iznova priziva rat, mržnju i sukobe, ističe Đurić.

„Srbija rat ne želi, želimo mir, ekonomski razvoj, slobodno delovanje i kretanje ljudi i privrede, a rat, priče o puškama kao sredstvu političkog delovanja ostavljamo prošlosti kojoj i sam Tači pripada“, poručio je direktor Kancelarije za KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari