Tači otkazao punomoćje kobraniocu, bivšem tužiocu Haškog tribunala 1foto EPA-EFE/Koen van Weel / POOL

Bivši vođa Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Hašim Tači, optužen za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, otkazao je punomoćje kobraniocu Piteru Mekloskom (Peter McCloskey), bivšem tužiocu Haškog tribunala, objavljeno je na sajtu specijalnog suda u Hagu.

Glavni Tačijev branilac Luka Mišetić obavestio je Specijalizovana veća Kosova, što je zvaničan naziv suda u Hagu, da će Mekloski ubuduće biti savetnik u timu odbrane nekadašnjeg lidera OVK.

Mekloski je bio Tačijev kobranilac od aprila 2022. godine, a prethodno je dve decenije u Haškom tribunalu vodio istragu i bio glavni tužilac u procesima protiv optuženih za genocid u Srebrenici.

Pred Specijalizovanim većima Kosova Tačiju se sudi sa još trojicom optuženih članova Glavnog štaba OVK, Kadrijem Veseljijem, Redžepom Seljimijem i Jakupom Krasnićijem.

U februaru ove godine, Tačijevu odbranu napustio je dotadašnji glavni branilac Greg Kiho (Kehoe) koji je tvrdio da mu bivši lider OVK nije isplatio dugovanja.

Odbranu je tada preuzeo Luka Mišetić, američki advokat hrvatskog porekla, koji je ranije pred Haškim tribunalom branio hrvatskog generala Anta Gotovinu.

Uz Mišetića, Tačija zastupaju i kobranioci Nina Tavakoli, Dastid Palaska (Pallaska), Sofi Menegon i Pjer-Ričard Prosper (Pierre-Richard), nekadašnji američki ambasador za pitanja ratnih zločina.

Suđenje Tačiju i saoptuženima biće nastavljeno 21. oktobra. U toku je izvođenje dokaza tužilaštva, koje postupak, po odluci suda, mora da okonča do aprila 2025. godine.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za zlodela nad Albancima, proglašenim za „kolaboracioniste“ sa srpskim vlastima, i nad Srbima i Romima, u više od 40 pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji.

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Prema optužnici, pripadnici OVK pod komandom optuženih počinili su navedene zločine nad približno 407 pritvorenika, od kojih su najmanje 102 ubijena, od marta 1998. do septembra 1999. godine. U optužnici je identifikovano 75 žrtava – 51 srpska, 23 albanske i jedna romska.

Šest tačaka optužnice tereti Tačija, Veseljija, Seljimija i Kransićija za zločine protiv čovečnosti, a četiri tačke za ratne zločine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari