Tači: Pretnje podstiču mržnju i osvetu 1Foto: www.president-ksgov.net

Predsednik Kosova Hašim Tači je ocenio da pretnje nealbanskom stanovništvu Kosova podstiču mržnju i osvetu, blokiraju dijalog o normalizaciji odnosa sa Beogradom i dovode u pitanje pomirenje i evropsku i multietničku perspektivu Kosova, piše danas prištinska štampa.

Tim rečima je Tači reagovao na izjavu poslanika Alijanse za budućnost Kosova Dauta Haradinaja, koji je zapretio ratom ukoliko njegov brat, bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj, bude izručen Srbiji, gde je osumnjičen za ratne zločine.

Šef civilne misije Ujedinjenih nacija Zahir Tanin je zatražio pokretanje istrage, zbog „neprihvatljivog jezika mržnje i pretnji etničkim čišćenjem“.

Alijansa za budućnost Kosova je saopštila da je izjava Dauta Haradinaja izvučena iz konteksta i da se nije radilo o pozivu na etničko čišćenje, već o skretanju pažnje na „provokacije Srbije protiv Kosova“.

Ramuš Haradinaj je na Kosovu štitio civilno stanovništvo i decu, štitio je srpske crkve, stvarao je programe za integraciju Srba u kosovske institucije, prvi se otvoreno suprotstavio verskom ekstremizmu, navedeno je u saopštenju. (Kraj) drp 10:37 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari