Tači sa Vučićem oko transformacije kosovskih snaga bezbednosti 1Ilustracija Kosovske snage bezbednosti Foto: mksf.org

Potpredsednik kosovske vlade Ramiz Keljmendi izjavio je da se predsednik Kosova Hašim Tači o transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti (KSB) konsultovao sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, ali ne i sa kosovskim premijerom Isom Mustafom, piše danas Zeri.

Zabrinjavajuće je što je Tači imao telefonske konsultacije sa Vučićem, ali ne i sa svojim koalicionim partnerom, ocenio je Keljmendi.

Tači je konstatovao da ne planira da povuče inicijativu o transformaciji KSB, uz tvrdnju da su kosovska i međunarodna javnost o tom pitanju obaveštene pre tri godine.

Ta akcija može biti smatrana jednostranom samo ako neko iz međunarodne zajednice nagoveštava da bi Kosovo trebalo da dobije dozvolu iz Srbije za svoje suverene odluke. To se neće dozvoliti, naveo je Tači.

Koha Ditore piše da Tačijevo pismo generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu o potrebi pretvaranja KSB u vojsku Kosova verovatno neće uticati na promenu odluke alijanse o protivljenju toj transformaciji, ukoliko ne bude bila praćena promenama Ustava Kosova. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari