Tači: Specijalni sud ne može da se ukine 1Hašim Tači Foto: EPA/ARMEND NIMANI /POOL

Stav Kosova je da Specijalni sud ne može i neće biti ukinut iako je njegovo nametanje nepravda, izjavio je predsednik Kosova Hašim Tači, prenosi prištinska štampa.

Jasno je iz razgovora sa predsednikom skupštine Kadrijem Veselijem i premijerom Ramušem Haradinajem da sud ne može da bude ukinut i to je stav države Kosovo u skladu sa institucionalnom, ustavnom i pravnom hierarhijom, rekao je Tači.

Dnevnici Koha Ditore i Zeri ocenjuju da ta izjava znači da je zvanična Priština odustala od inicijative za ukidanje zakona o Specijalnom sudu.

Dnevnik Koha prenosi i izjavu Haradinaja da vlada još nema stav o inicijativi a Radio TV Kosova (RTK) javlja da se sa Tačijevom izjavom slaže potpredsednik skupštine Džavit Haliti koji je rekao da rad Specijalnog suda ne može da se zaustavi i da Kosovo mora da ispuni svoje međunarodne obaveze.

Tači je izjavio i da su procesi evroatlantske integracije Kosova u zastoju jer je vlada zanemarila pitanje Zajednice srpskih opština. On je rekao da smatra da će Beograd i Priština dijalogom doći do sporazuma ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari