„Verujemo da je Srbija deo evropske porodice i da će njeno buduće članstvo u Evropskoj uniji ojačati ne samo stabilnost na Balkanu, već i samu EU. Srbija može da računa na podršku Portugalije u procesu pregovora sa Unijom, kako bi što pre postala njen član“, rekao je predsednik Portugala Anibal Kavako Silva posle susreta s predsednikom Borisom Tadićem juče u Lisabonu.

Silva će Tadiću, koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Portugalu, danas uručiti godišnju nagradu Saveta Evrope „Sever – Jug“.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, na pitanje kada bi Srbija mogla da dobije datum za početak pregovora o ulasku u EU, podsetio je da odluku o tome treba da donese 27 zemalja članica, ali da očekuje da pregovori što pre počnu. „Postoje kriterijumi iz Kopenhagena, koji moraju biti ispunjeni. Pregovori su teški, kao što svi znaju. Portugal je, na primer, pregovarao sedam godina. Nadam se da će u slučaju Srbije to biti kraće“, rekao je Silva.

Tadić je izrazio nadu da, uprkos brojnim izazovima, proces proširenja EU neće biti blokiran. On je poručio i da Srbija i srpske kompanije mogu da budu pouzdani partneri portugalskim, pri čemu se založio za jačanje ekonomske saradnje i saradnje u domenu novih tehnologija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari