Predsednik DS Boris Tadić još nije poslao zahtev Vladi Srbije za ostvarivanje svojih prava kao bivši predsednik države na kancelarijski prostor, službeno vozilo i vozača, rečeno je Danasu u Generalnom sekretarijatu Vlade. Kako ističu, Vlada u ovom trenutku nema saznanja o pripremi kancelarije, jer se „u praksi do sada bivši predsednik obraćao zahtevom za ostvarivanje tih prava“.


U Generalnom sekretarijatu Vlade podsećaju da su prava koja su na raspolaganju bivšem predsedniku Republike, a odnose se na obezbeđenje kancelarijskog prostora, službenog automobila i vozača, regulisana Zakonom o predsedniku Republike, što znači da ih bivši predsednik uživa onoliko vremena koliko je trajao njegov mandat.

„Istim zakonom precizirano je da kancelarijski prostor, službeno vozilo i vozača obezbeđuje Vlada – u praksi preko Republičke direkcije za imovinu kada je u pitanju kancelarijski prostor, a službeno vozilo i vozača preko Uprave za zajedničke poslove republičkih organa – u saglasnosti s bivšim predsednikom Republike“, objašnjavaju u Vladi.

DS je, inače, prošle sedmice saopštio i da je u toku postupak preseljenja Borisa Tadića iz kuće u Lackovićevoj ulici u kojoj je stanovao kao predsednik Srbije. U sedištu DS je rečeno da ova stranka od završetka izbornog procesa traži bezbedan stambeni prostor za Tadića. Na pitanje Danasa kako napreduje preseljenje njihovog predsednika i kojim će sredstvima biti finansiran njegov stan, u DS su juče ponovili „da će javnost biti na adekvatan način informisana kada se postupak završi“.

Nikolić garantuje bezbednost Tadiću

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da garantuje bezbednost bivšem šefu države Borisu Tadiću. „Rekao sam gospodinu Tadiću da će njegova porodica biti sigurna kao i moja. To dugujem onome ko me je dva puta pobedio na izborima“, rekao je Nikolić za Pres, komentarišući poslednje informacije bezbednosnih struktura da je ugrožena bezbednost lidera DS. Nikolić je istakao da je Tadiću obećao zaštitu odmah nakon što je izabran za predsednika, te da se njegov stav oko pitanja Tadićeve bezbednosti nije promenio. „Pobogu, kako da ne zaštitim Tadića. Drugačije nije ni moguće“, kazao je Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari